Реклама / Ads
10| 5396 |26.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Б. Данев прогнозира ръст на икономиката през 2015 г.

.
Божидар Данев, председател на БСК
Бизнесът се научи да оцелява при тежки политико-икономически явления. Отминаващата 2014 г. е много тежка за българската икономика, поради едно съвпадение на редица негативни въздействия върху нея. Цялата година премина през една политическа неопределеност. 2014 г. е година на три правителства, а всяко ново правителство внася смущение в бизнес средата.
 
Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев пред БГНЕС.
Имаше и една липса на прогнозируемост какво ще стане, какво е бъдещето действие на съответното правителство. Освен това, за всяко следващо правителство се изисква време, за да може да поеме от предишното, за да може да влезе в ход и да подпомага българската икономика. Това няма как да не стресира бизнес средата, заяви Данев.

Той посочи, че вторият стрес, на който беше подложена българската икономика, е икономическият, който беше доста сериозен. "Той има външни и вътрешни проявления. Външните проявления са кризата в Украйна, проблемът с цените на редица суровини, затварянето на определени пазари. Вътрешните проявления са спирането на европейските фондове, пускане на европейските фондове и допълнителният финансов стрес, какъвто беше проблемът с КТБ. Като към това се добавят и сериозните природни явления, които действаха негативно върху цялата бизнес среда и изобщо върху развитието на бизнеса, се вижда, че бизнесът издържа всички тежки тестове, въпреки, че това беше една много тежка година за българския бизнес", добави Данев.

Не се спирам на правораздавателните проблеми, на които сме свидетели през последните години, но те съществуват и през цялата 2014 г. - от случайния избор на магистрати, до решение за собствености на българския бизнес. Всички тези кумулативни натрупвания и негатив обаче бяха преодолени от българския бизнес. Той удържа на стрес тестовете и може би, ще достигне до 1,4 % на БВП. Независимо от тези неопределености, от тази политико-икономическа антропия българският бизнес оживя. Показахме, че българинът живее в най-тежките и странни условия, подчерта Божидар Данев.

Той увери, че има много оптимизъм в бизнеса по отношение на 2015 г.
"Част от геополитическите влияния действат изключително благотворно на българската икономика и очаквам да бъдат още по-изявени. Това е сривът на цената на петрола, който ще доведе до срив на цената на газа, ще доведе до срив на цената на каменните въглища. България е един крупен вносител на енергийни ресурси. Годишно тя разходва около 6 млрд. - ако си представим спад на енергийните ресурси на 50 на 100 процента, какъв огромен доход ще имаме за страната.

Ако разгледаме палитрата на нашия износ, тя е постоянна и донякъде е силно енергоемка. Тоест и палитрата на нашия износ ще бъде значително облекчена с това, че енергията ще бъде намалена. Това е един огромен положителен ефект. За мен са некоректни вижданията на някои хора, че ще се намалят приходите към фиска, към бюджета, поради намаляването на ДДС-то. Не трябва да забравяме, че ще се увеличат оборотите. Акцизът не е върху стойността, а е върху количествата", заяви Данев. Той допълни, че колкото повече количества се употребяват, толкова по-голяма ще бъде и приходната част на бюджета.

Бизнесът оцелява, въпреки политическите турболенции и въпреки политическия натиск, който върви по най-различни канали - дали ще бъде по линията на обществените поръчки, линията на европейските фондове, линията на въвеждане на регулативни режими, за натиска на администрацията. Създали сме гигантска администрация, която е над 700 000 души и ако тя не се минимизира на основата на електронно правителство, както е записано в програмата на коалиционното правителство, не ни очакват много светли моменти в развитието ни. За да достигнем ние другите страни в ЕС, ни трябва икономически ръст от 5%, 6%, 7% и 9 на 100. Това са нормалните възможности на една икономика, която започва от твърде ниски нива. 80 млрд. е един силно маргинализиран брутен вътрешен продукт", каза Данев.

Той добави, че малкият и среден бизнес не може да бъде изтеглящ икономиката напред, той може да бъде изтеглящ в много редки случаи, когато има някакви иновативни решения, които да имат международно признание. "Засега такива решения не са се появили на българския пазар. През 2014 г. много от големите енергийни проекти бяха спрени. Огромните грешки, които имаме в енергетиката, са политически грешки.

Политиците направиха гигантски грешки и с неравномерното развитие на възобновяемите енергийни източници и със законовите предпоставки за тези източници. Да не говорим за неяснотата при спирането при големи енергийни проекти. България е малка страна и във всички случаи единственото, което може да й допринесе, е геостратегическото положение, тоест тя може да транзитира и преразпределя потоци", заяви Данев.

Той коментира, че поставената идея на премиера за изграждане на газов хъб на брега на Черно море е една от идеите, която във всички случаи има геостратегическо значение.
"Иначе България ще бъде заобикаляна, както непрекъснато се правят опити, от всички транспортни коридори. Чух наскоро за предложение да има високоскоростна железница Будапеща - Скопие - Солун. Отново България е заобиколена с това предложение. Затова се учудвам от проектите, които България предоставя по плана Юнкер. Там виждаме една сериозна оскъдност на българските проекти, в която липсва иновативност, липсва най-малкото усещането, че сме в 21-ви дигитализиран век.

Отново се занимаваме с ежедневни, смешни проекти. Изглежда интелектуалният багаж, управленската практика, компетенция и умения са твърде оскъдни в нашата държава. Тези проекти не се обсъждат от експертите. Погледнете на страницата на ЕК и ще видите, че българските предложения по плана Юнкер са за около 1 млрд. и нещо. Като съпоставим с над 100 млрд. са проектите на Полша, над 170 млрд. - са на Англия, над 5 млрд. - са на Хърватия", уточни Данев.

Фактът, че българският бизнес преживя тези стрес тестове, означава, че той се е научил да разчита сам на себе си. Той в момента си изгражда защитни стени, за да може да бъде недосегаем от подобни политико-икономически явления, каза още Данев.
По темата за пенсионния модел, Божидар Данев заяви, че одържавяването на частните пенсионни е твърде прибързано решение. "Не може за 4 дни да правиш крупна промяна във философията в една система, която е получила позитивните оценки на редица международни институти, и която се прилага в страната ни 15 години.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4923 |09.12.2014 Драгомир Стойнев: "Южен поток" бе стимул за икономиката ни . 6| 8604 |12.10.2014 Срив на еврото спрямо долара, прогнозираха експерти . 1| 4921 |09.09.2014 МВФ прогнозира ръст на световната икономика . 11| 5603 |24.08.2014 АИКБ: Високите осигурителни вноски убиват икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads