Реклама / Ads
1| 4939 |09.09.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МВФ прогнозира ръст на световната икономика

.
Световната икономика вероятно ще нарасне през настоящата година с по-бавни от очакваното темпове в резултат на редица геополитически кризи в около Украйна и в Близкия изток, това коментира управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард в интервю за френския вестник Les Echos, цитирана от БТА Икономистите на Фонда прогнозират той да е незначителен между 3% и 3,5%, посочи Лагард.
 
Растежът е крехък и нестабилен, тъй като има редица геополитически рискове, каза тя, визирайки негативното влияние на кризата в Украйна върху Германия и нейните съседи, както и нарастването на напрежението в няколко области на Близкия изток. Лагард омаловажи негативните последици, които държавните разходи оказват върху икономиката на еврозоната.

Според нея темпът на намаляване на бюджетния дефицит изглежда подходящ за всяка страна-членка. Директорът на Международния валутен фонд коментира заявленията на френския министър на финансите Мишел Сапен и други висши държавни служители, че страната ще пропусне целта си за намаляване на дефицита през настоящата година, тъй като икономическият растеж и инфлацията са по-ниски от очакваното.

Инфлацията във Франция отдавна падна далеч под нивото от 1,5%, като през юли френският хармонизиран индекс на потребителските цени, използван от ЕЦБ като мерило за инфлацията, остана на ниво от едва 0,6%, докато втората по сила икономика в еврозоната остана в дефлация за второ поредно тримесечие от началото на годината.

Кристин Лагард също така посочи, че германското правителство трябва да отдели повече средства за публични инвестиции в областта на инфраструктурата, което да увеличи потребителското търсене в страната и косвено да помогне на общия икономически растеж в еврозоната.

В същото време шефът на МВФ смята, че отслабването на еврото спрямо долара през последните няколко дни е добра новина и това ще насърчи икономическо възстановяване в еврозоната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5629 |24.08.2014 АИКБ: Високите осигурителни вноски убиват икономиката . 0| 5534 |07.05.2014 Икономиката ни с ръст от 1,7% . 0| 6272 |06.05.2014 Икономиката ни печели, но и губи от празниците . 1| 5580 |10.03.2014 Ръст на лихвите по кредитите, прогнозира Хърсев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads