Реклама / Ads
0| 6157 |06.05.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономиката ни печели, но и губи от празниците

.
Как се отразяват на икономиката натрупалите се празнични дни през май? Според експерти, ако фирмите работеха, щяха да произвеждат повече – затова почивката носи загуби. Други обаче смятат, че празниците стимулират потреблението, съобщава БНТ.

Повече почивка, но и по-скромен резултат за икономиката, очакват експертите след дългите празници. По груби изчисления само 18 на сто от фирмите работят в почивните дни, но те по принцип винаги са отворени в събота. Останалата част от бизнеса губи до 300 млн. лв. на ден.

В същото време почти толкова сме похарчили в ресторанти, барове и хотели – 240 млн. лв., според предварителните данъчни оценки на оборотите от касовите апарати. Очаква се сумата да скочи до 700 млн. лв. Точните данни ще знаем след Гергьовден.

Ако работодателят ви иска да не почивате по празниците, трябва да ви плаща извънреден труд. Така той би запазил темпото на фирмените задачи, но ще ви плати повече. „В общия случай работодателите се въздържат от такъв тип наемане през почивните празници“, обяснява икономистът Георги Стоев.

Въздържането означава милиони левове загуба, защото фирми износители, например, не могат да си получат документите заради неработните дни и така бавят чуждите партньори. С повече работа сега са хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите. Но това е печалба за икономиката ни, ако курортите са български.

Според бранша, изчисления каква част от хората са влели парите си за майската почивка в родния туризъм са невъзможни. А българите все по-често избират чуждото, защото нашият бизнес не умее да се продава.

Димитър Попов, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, заяви: „Печелят повече съседите ни. Няма национална туристическа реклама, почти нищо не върви и от това само може да страда българския туризъм – дали ще бъде хотелиер, дали ще е къща за гости, туроператор“.

Според икономистите, и селското стопанство трудно се поддава на фиксирани работни и почивни дни. Около празниците Александър Панайотов от село Караджово е продал 80 агнета за по 5-6 лева живо тегло.

Хората, които са почивали 10 дни през май обаче имат време дори за харчене на пари. Чертата на разходите някои домакинства предпочитат да не теглят, а просто да закърпят месеца и да чакат следващите празници.

Бизнесът обаче не се разминава без равносметка за разходите. Според изчисленията на софтуерни компании, фирмите за IT услуги и тези, които работят с чужди клиенти, са ощетени и губят пари, когато не се работи в понеделник, например. Причината e, че понеделник за техните партньори в Европа е работен ден, а те не получават българските си стоки или услуги.

Отработването – другата неприятна последица след многото празници. И също носи загуба за фирмите, изчисляват управители. Според тях, десетки хиляди повече биха спечелили компаниите, ако не се отработваше в събота, а просто се използваше работния понеделник. Отработваните съботи били известни като „дните на кървясалите очи и увисналите носове”, защото служителите нито искат да работят, нито са продуктивни така, както биха били в работен ден.

За да се избегне стреса от много почивка и трудно връщане на работа, икономистите предлагат да се помисли за нов Кодекс на труда, който да позволява шефовете и работниците да се договарят помежду си дали да работят, или да почиват на официалните празници и на кои.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8629 |24.04.2014 Таен доклад на ДКЕВР: Водата в София все по-лоша, загубите растат . 13| 6302 |04.01.2014 Икономиката ни се възстановява? . 23| 7284 |02.01.2014 Прогноза: Икономиката дръпва нагоре . 14| 6622 |14.10.2013 Бюджет 2014: 1,5% инфлация, 1,8% ръст на икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads