Реклама / Ads
2| 5955 |21.03.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Даниела Горчева: Холандия, скъпи мои, е провинция на Нидерландия

.
В своя профил в социалната мрежа Даниела Горчева посочва, че е фрапиращо невежеството, което твърди, че ”Холандия си е сменила името и е станала Нидерландия. Холандия, скъпи мои, е провинция на Нидерландия.” Нидерландия е страната, а Холандия е нейната най-прочута и най-голяма провинция.
 

Ето пълния текст на публикацията на Даниела Горчева:

 

Не знам какво ви разправят по българските медии, но понеже невежеството на някои журналисти и водещи телевизионни предавания за жалост е фрапиращо, няколко пъти вече се сблъсквам с подигравателни твърдения, че видите ли, Холандия си била сменила името и била станала Нидерландия.


Чак някои взеха да ме поучават да не казвам Холандия, понеже вече нямало било Холандия. Господи, прибери си вересиите. Холандия, скъпи мои, е провинция на Нидерландия. Винаги е било така. Нидерландия винаги е съществувала, не е ново име и никой не е сменил името Холандия с Нидерландия.


Нидерландия е страната, а Холандия е нейната най-прочута и най-голяма провинция. Тъй като Холандия е най-голямата и най-известната нидерландска провинция (графство) и затова още през 17. век, на всички езици тя става синоним на Нидерландия, но това е на разговорно ниво. На официално ниво е Нидерландия и винаги е било така. Самата аз живея в държавата Нидерландия, но в провинция Холандия.

 

Понеже това е най-голямата провинция, днес тя е разделена административно на Северна и Южна Холандия. Амстердам е най-големият град в Северна Холандия, а Ротердам - в Южна. Столица на Южна Холандия е Хага, а столицата на Северна Холандия е Харлем.

 

Та отново. Нидерландия е страната, а Холандия е нейната най-прочута и най-голяма провинция и затова на почти всички езици Холандия е синоним на Нидерландия.
Когато казвате Холандия на разговорно ниво, това може да означава:
А/ Нидерландия
Б/Провинция Холандия


В самата Нидерландия туристическите фирми и оператори често използваха Холандия като синоним на Нидерландия и хората от другите провинции се сърдеха, затова от години Нидерландия се опитва да оправи езиковата бъркотия и да се казва Holland само за двете провинции Северна и Южна Холандия, не и за цялата страна и изисква от държавите на официално ниво името на страната да се изписва и изговаря Нидерландия.
Каквото си е било от векове, а не е променено оня ми ти ден.


П.П. Що се отнася до езика, той се нарича нидерландски, включително фламандския диалект в Белгия. Книжовният език е Nederlandse taal. Ditch идва от diets - през Средновековието презрително наименование на народен език. Понеже по онова време образованите хора са говорили и писали на латински.

 

Даниела Горчева е магистър по българска филология и история на СУ "Климент Охридски". От 1990г. живее в Нидерландия. От 2003г. е издател и главен редактор на "Диалог" - списание за политика, култура и история, което излиза на български в Холандия и има читатели в цял свят. Събеседници и автори в изданието са личности от България и Европа.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3525 |21.03.2023 Представиха OpenChatKit – система за създаване на чатботове . 0| 3687 |21.03.2023 Зеленчукопроизводителите: Протестираме заради рязкото поскъпване на водата . 2| 5026 |20.03.2023 ЕК налива 56,3 милиона евро в подкрепа на български, полски и румънски фермери . 0| 5230 |21.03.2023 С кои софтуерни компании си партнира Сезам онлайн казино?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads