Реклама / Ads
0| 5524 |27.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Депутати отхвърлиха лобистки текст за земята

.
Парламентът окончателно отхвърли спорния текст за въвеждане на задължението за собственика на земя при продажба да предложи първо на арендатора или наемателя собственоста си, ако има сключен договор за обработка на терена за повече от 4 години.
 
ой бе предложен от ГЕРБ в промените на закона за собствеността и ползваните на земеделските земи, но предизвика тежки дебати и скандали в парламента и обществото. Управляващите пък бяха, обвинени в лобизъм в полза на големите фондове за инвестиции в земеделски земи.
Приетите днес на второ четене изменения предвиждат обезщетяването със земи от общинския поземлен фонд да се извършва само в случаите, когато върху земи на бившите собственици са изградени обекти общинска собственост. Когато в землището няма земи от държавния поземлен фонд, също се предвижда обезщетяване със земи от общинския фонд.
Решенията за промяна на предназначението на мери и пасища ще се взема от Общинския съвет, с мнозинство две трети от общия брой на общинските съветници и то при създаване на нови или разширяване строителните граници на съществуващи урбанизирани територии, както и на отделни урегулирани поземлени имоти извън тях.
Отдаването на земите от общинския поземлен фонд, с изключение на мерите и пасищата, под наем или аренда ще се извършва чрез търг или конкурс при условия и по ред, определени от общинския съвет. Срокът на договора за наем не може да бъде по-дълъг от 10 години, предвиждат одобрението поправки.
Земите от общинския поземлен фонд могат да се отдават без търг или конкурс, когато са заети с трайни насаждения или когато не са били използвани две или повече години. Общинският съвет ще може да определя маломерни имоти от общинския поземлен фонд, които могат да се отдават под наем за една година без търг или конкурс.
С промените се приравнява уредбата за придобиване на правоспособност и за осъществяването на дейността по оценяване на земеделски земи с общия режим на независимите оценители. В едногодишен срок от влизането на промените в сила оценителите на земеделски земи могат да бъдат вписани в регистъра на Камарата на независимите оценители.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5214 |21.05.2010 Депутати нищят кредитирането на младите семейства . 3| 5070 |08.04.2010 Борисов недоволен от ДКЕВР, ЕРП-тата били лобистки . 1| 4909 |04.02.2010 Депутати бранят морското крайбрежие . 3| 5436 |15.01.2010 Статутът на земята отлага екопроектите в енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads