Реклама / Ads
34| 6912 |12.04.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: От 1 юли вдигаме пенсиите, догодина - пак

.
Симеон Дянков
От 1 юли тази година със сигурност минималната пенсия в страната ще бъде вдигната от 136 на 145 лева. Това обяви по БНТ финансовият министър Симеон Дянков.
 

Той е категоричен, че през пролетта на следващата година ще бъдат индексирани всички пенсии в страната по така нареченото швейцарско правило, а при добър ръст на икономиката за 2013 и наличие на чужди инвестиции може да се мисли и за допълнителни пари за пенсионерите.

 

Действията ни в никакъв случай не са популистки и предизборни и обвиненията, че купуваме пенсионерите преди изборите са неверни. Просто това е разчетено в закона, а ние го изпълняваме стриктно. Моето разбиране е, че когато правиш нещо добро за хората, то всеки ден работиш за изборите, обяви вицепремиерът Дянков.

 

Той коментира и друга актуална тема – острото писмо на БНБ срещу него за използването на парите от Сребърния фонд за пенсии.

 

Много европейски държави нямат такъв Сребърен фонд, но аз съм категоричен, че няма риск за българите, ако правителството опита да завърти част от тези средства в доходоносни финансови операции. Ние няма да престъпим да използваме 70% от фонда, каквато е обичайната практика, а доста под 30% от парите, които се съхраняват в него. Сега Сребърният фонд не носи никаква доходност за пенсионерите, а нашата цел е от тези средства да се печели.

 

Дянков отказа да коментира обвиненията на БНБ, че е икономически некомпетентен.

 

Времето ще покаже кой е компетентен, аз не искам да нарушавам законите, а сега в тях никъде не пише, че чрез БНБ може да се инвестира в ценни книжа, заяви финансовият министър.

 

Той призна, че не е изключено атаката на Централната банка срещу него да е инспирирана от търговските банки, заради опита на правителството да контролира лихвите по кредитите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 79| 15551 |22.03.2012 Дянков: Нов собственик поема дълговете на “Горубсо” – Мадан . 21| 6676 |08.02.2012 Дянков: АЕЦ"Белене" не е на дневен ред . 30| 5917 |17.12.2011 Дянков: Огънахме се пред синдикатите и забавихме реформите . 7| 5277 |02.12.2011 Т.Младенов: Вдигаме пенсионната възраст плавно, няма да отстъпим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads