Реклама / Ads
7| 4757 |11.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Бюджетът върви по план

.
Симеон Дянков Източник: Вяра Йовева
В началото на годината вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви, че очаква подобрение на общия икономически климат през втората половина на 2010 година. Днес той подчерта от парламентарната трибуна, че за страната по трудни ще са вторите шест месеца от годината.
 

Дянков допълни, че в момента кабинетът се придържа към бюджета, който е гласуван и засега всичко върви по план. За всички разходи, трябва да има източник на приход.

По думите на финансовия министър - заплащането в бюджетните организации в цялата държавна администрация зависи от възможностите на бюджета. Бюджетът е с малко пари, понеже сме в криза, обясни той.

Бюджетният дефицит за първите три месеца на 2010 г. е висок, за да се изплатят „борчовете" на предишното правителство, каза още Дянков. Вярно, че имаме голям дефицит и той ще е голям за януари, февруари и март, но това се прави съзнателно, за да може тези пари да влязат в икономиката. А от април бюджетът ще мине на плюс, каза още вицепремиерът.

Според него е важно дали се изпълняват основните тези, които са залегнали в бюджета и дали се върви към тях или има разминаване. В конвергентната програма е залегнат ръст от 0.3 %. БНБ е прогнозирала ръст от 0.7%.

По думите на Дянков страната ни няма да стигне до положението на Гърция. Нашият бюджет за 2010 г. е такъв, че няма да стигнем до такова тежко социално-икономически положение, обясни той. Заплатите в бюджетната сфера са такива, каквито позволява бюджетът. Той е рестриктивен, каза министърът.

Дянков представи последните финансово-икономически прогнози от началото на месец март. Според него има 7-8 икономики в Европа, които ще имат спад тази година в икономиката. Те ще са в състояние на икономически спад.

Има 12 държави, сред които и България, които сме почти на нула - няма да има спад, но няма да има и растеж на икономиката. За 3 - 4 държави пък се очаква растеж над 1%. Макар, че една голяма част от европейската икономика излиза от кризата, това става бавно, коментира финансовият министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5108 |05.03.2010 Дянков: Борбата с нелегалния бизнес продължава . 3| 5387 |12.02.2010 Бюджетът за култура "олекна" с 15% . 0| 4888 |01.02.2010 Бюджетът за 2009 на червено с над 1/2 млрд лева . 4| 6078 |28.01.2010 С.Дянков: Сега най-важно е да се справим с безработицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads