Реклама / Ads
16| 27028 |13.12.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Димитър Иванов: Ще видим фалита на един икономически и социален модел

.
Димитър Иванов
„Влизаме в сложна ситуация, започва фискална и кредитна ревизия на шестте основни български банки и за една голяма част от българския бизнес в 2019 година няма да има спасителен бряг, защото банките ще бъдат под силен мониторинг от Европейския банков съюз. Инфлацията се вдига, лихвените проценти растат, не виждаме нови двигатели на растежа.
 

Съветът ми към правителството е да активизира вниманието си към основните инвестиционни проекти, които стоят пред България – модернизацията на отбранителната индустрия, проектът за АЕЦ „Белене“, газовият турско-български поток, двете „Марици“, реформите в БДЖ сектора. За тези проекти трябват силни инвестиции в една сложна ситуация за българската икономика“, коментира икономистът пред bTV.

 

Професорът не очаква „2019 година за България да бъде година на хармонизация, на фактори, на причини, на обстоятелства и на резултати“. „Много важно е да се напомни, че в 2019 година влизаме в края на едно загубено десетилетие за българската икономика. Второто десетилетие на XXI век е загубено заради необходими структурни реформи в икономиката. То беше доминирано от обедняване на българското общество, беше доминирано от кризата в периода 2008-2011 г., България не съумя да спечели предимства от тази криза, затова 2019 г. ще бъде сложна, преломна година“, подчерта икономистът.

 

Той посочи няколко фактора, които ще влияят на икономическата обстановка в България. „Външната среда ще бъде годината на външното ребалансиране в света – търговските войни, търговските конфликти, които администрацията на Тръмп започва с Китай, с Мексико, с Канада, с цяла Еваропа“, посочи Димитър Иванов и към тях добави спирането на процеса на „спасяване на страни, на икономики, на банки, на облигационни заеми“ и потвърди, че няма да има ново финансиране.

 

Икономистът е категоричен, че свръхзагряването на американската икономика води до вдигане на лихвените проценти и до повишаване на инфлацията като цяло. „Рецесията чука на вратата, защото имаме исторически на дълъг период в САЩ – над девет години на глобална икономическа експанзия“, поясни той.

 

Според него фактът, че британският премиер Тереза Мей спечели вота на доверие на консерваторите, е добър за политическата стабилност на Великобритания. По думите му се дава време на британското правителство, водено от Тереза Мей, да доусъвършенства договора по сделката с ЕС. “Brexit беше единственият начин да се дадe един сериозен урок, че ЕС се нуждае от дълбоки реформи", е мнението на икономиста.

 

По думите му проблем остава търговската граница със Северна Ирландия. „Считам, че ЕС ще разбере, че се отнася за изключително сериозен мирен проблем за взаимоотношенията между Великобритания и Северна Ирландия“, смята Иванов. Той припомни, че срокът за гласуване в британския парламент е до 23 януари."Ако това се гласува и ако Brexit се случи на 29 март, Тереза Мей може да предизвика извънредни избори във Великобритания", прогнозира икономистът и каза, че това, което се случи снощи, отметна възможността Лейбъристката партия да предизвика вот на недоверие срещу правителството на консерваторите.

 

Той е убеден, че Тереза Мей ще постигне един сериозен Brexit, колкото и да е сложен и за двете страни. Димитър Иванов напомни, че народът на Великобритания гласува „да се излезе от този Европейски съюз“ и коментира, че Обединеното кралство може да е инициатор на една реформираща се Европа при втори референдум.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 14085 |14.11.2018 Проф. Д. Иванов: Ако сметките на Горанов за растеж са верни, излизам на улицата . 6| 7092 |10.11.2018 Проф. Димитър Тадаръков: Бюджет 2019 г. е бюджет на страха . 6| 7004 |16.07.2018 Христо Иванов: Влизането в еврозоната е нов мониторинг . 16| 16423 |29.06.2018 Проф. Димитър Иванов: Защо напираме за Еврозоната, която е в ремонт?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads