Реклама / Ads
1| 5808 |15.12.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Добре дошли в златна Прага

.
Прага носи славата си на един от най-красивите градове. Разположена на р. Вълтава, тя привлича стотици хиляди туристи. Но защо толкова много хора посещават "Златния град"?
 

Градът е известен с многообразната си архитектура от различни периоди – барок, рококо, готика, романтизъм, кубизъм и още много други. Невероятна смесица и колорит, които се допълват взаимно и завършват приказната картина.

 

Наричат Прага – Магическият град. Историята му е на повече от хиляда години. Територията, на която сега е разположен, е била населена още в каменния век. За пръв път, Прага е спомената към края на 8 век. Тогава мъдрата магьосница Либуше предсказва раждането на великия град на брега на р. Вълтава и дава името му – Прага, което произлиза от думата праг – праг към звездите, към други светове и измерения. Така и до днес – обвита с тайни, Прага очарова гостите си.


.

Всяка сграда тук е архитектурен шедьовър. Богато украсена и майсторски изрисувана. Детайлите са изработени съвършено. За да влезем в Стария град, минаваме покрай Барутната кула. Тя е потъмняла, готическа кула, която се отличава от останалите сгради наоколо. Наричали са я Новата кула до към 17-ти век, когато в нея бил складиран барут и оттогава носи днешното си име. Някога на нейно място е била една от 13-те порти към града.

 

От тук започва и главната търговска улица на града. От всички страни се редят красиви витрини на скъпи магазини. Някои идват в Прага само заради шопинга, тъй като точно тук са избрали да представят новите си колекции марки от цял свят.

 

Съвременна Прага, удивително съчетава в себе си, както старинните постройки, така и съвременните магазини, хотели, барове, кафенета и билбордове. Не трябва да пропускаме, че градът е известен и с най-хубавото пиво. Чешката бира е десетки видове. Чехия е на първо място в света по консумация на бира на глава от населението и разбираемо – призната е за най-вкусната.

 

Староместкият площад, в центъра на Стария град, е сърцето на Прага. Готическата църква „Дева Мария пред Тин”, наричана просто Тин, построена през 14-ти век е един от символите му. Тук е и старото кметство с Астрономическия часовник. Най-старият работещ часовник в света, датиращ от 1410 г. събира тълпи туристи около всеки кръгъл час. Вперили поглед нагоре очакваме да видим „Разходката на Апостолите”.


Днес площадът е същинска сцена с ярки кафенета на открито под чадъри, витрини на магазини, млади хора с делови вид, залепени за своите мобифони; музиканти, мимове и гледачи на таро; и една въртяща се в кръг тълпа от туристи.

 

На стария площад, освен десетките заведения, можете да опитате и традиционни неща за хапване, приготвени пред вас. Изключително вкусно, но и скъпо, е свински джолан на дървени въглища. Внимавайте с цената, защото на табелата пише едно, а като ви направя порцията, не излиза по-малко от 40-50 евро. За десерт можете да опитате т.нар. коминчета – печени козуначени конуси, поръсени с канела, захар или ядки.

 

Като подминем централния площад и продължим направо покрай едни от най-скъпите магазини, навлизаме в еврейския квартал. Според историческите данни, еврейски заселници са живели в Прага още през 10 век. Независимо от пожарите, погромите и войните, евреите са успели да създадат, развият и запазят свой собствен район в града. В края на 19ти и началото на 20 век голяма част от квартала е изоставена. Хората се преместили да живеят в други части на града и страната. Така опустелите сгради били разрушени. Днес могат да се видят културно-исторически паметници, 6 синагоги, кметството и старите еврейски гробища. Любопитен е часовникът на кулата на кметството – стрелките се въртят на обратно.

 

Разходка с корабче по р. Вълтава

 

Такава голяма река да минава през Прага и да не се разходим по нея – невъзможно. Качваме се на корабче и тръгваме по Вълтава. По време на круиза минаваме през известни забележителности като моста Чарлз Бридж, Малкия град, църквата св. Никола, Пражкия замък и Народния театър.

 

Традицията за разходка по Вълтава датира още от 19 век, когато били организирани за аристократичните фамилии. Вечерните круизи са по-луксозни с вечеря и музика на живо. Мъждукащите светлини на града и леко поклащащото се корабче върху водите на реката придават изключително романтична обстановка.

Но красотата на Прага през деня е не по-малка. Стъпвайки в града, се чувствате сякаш у дома си. Тук ви посрещат като стари добри приятели. Градът е странно уютен. Смесицата от различни стилове в архитектурата сякаш си помагат, вместо да натежат или дразнят окото. Две тотално различни сгради, са се залепили като две добри другарчета и някак си те карат да се усмихнеш и възхитиш на таланта на стар майстор.

 

Минаваме покрай различни красиви здания, семпли или богато украсени мостове, за да стигнем до Карловият мост. Той изглежда още по-величествено, погледнат от към водата. Няма значение, че времето е мрачно. Прага не губи красотата и очарованието си, независимо от климатичните условия. Този град е толкова многолик, че всеки път ще го виждате по различен начин.

 

Вижте всичко това в Професия турист или изживейте с програмите на ЕКВАТОР

 

Автор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5418 |14.12.2023 Не забравяйте: Работата по празници се заплаща двойно! . 0| 4459 |13.12.2023 Пампорово отваря ски зоната на 15 декември със символична цена за дневна лифт карта от 5 лева . 1| 4561 |12.12.2023 Бизнесът сигнализира: Не искаме да отпадне данъкът от 15%, но нека да има облекчения . 0| 7487 |12.12.2023 10 съвета за по-добра грижа за очите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads