Реклама / Ads
27| 15400 |21.08.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Докато народът скандира ”Оставка”: Кой печели концесиите на родните плажове?

.
Източник: БГНЕС
Докато народът вика с цяло гърло ”Оставка” под прозорците на властта, държавата отдава на концесии имоти и плажове на конвейер. Обявените уж обществени поръчки са просто проформа, а конкурсите се печелят от шепа хора.
 

Един от най-красивите плажове на Каварна - "Иканталъка 2"

е бил отдаден на концесия след стартирала на 26 май тази година процедура. Решението е взето от Министерския съвет и е обнародвано в брой 49 на Държавен вестник.


.

Фирмата, която ще стопанисва плажа е "Лайтхаус бийч“ ЕООД.

 

Същата фирма е концесионер на плажа през 2015 г. Тогава дружеството печели в състезание само със себе си. Тогава процедурата е прекратена поради липса на интерес.

 

"Лайтхаус бийч“ ЕООД е собственост на Атанас Кьосев, показва справка в Търговския регистър. Фирмата е със седалище в София.

 

Кьосев получава концесията на плажа в Каварна за срок от 20 години, като според публична информация в сайта на Министерския съвет концесионерът се задължава за целия срок на договора да предостави чадъри и шезлонги не цена 20 лева 10 лева с ДДС всеки в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж.

Дружеството стартира с капитал от 100 лева, който към днешна дата не е увеличен с нито стотинка. За сметка на това друга фирма, свързана с Кьосев - "ЛАЙТХАУС ХОТЕЛ ЕООД / LIGHTHOUSE HOTEL Ltd." разполага с капитал в размер на 590 000 лв. Фирмата е със седалище абсолютно същия адрес: гр. София, п.к. 1000, р-н Възраждане, бул. "Мария Луиза № 9-11, ет. 2, ап. офис 3Б.


.

.

Според новината за отдаването на концесия концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от правителството Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 1,90 на сто без ДДС.

 

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 7,302 хил. лв. без ДДС.

 

Предвидените инвестиции, свързани с подобряване на облика на морския плаж за срока на концесията в размер на 380,114 хил. лева с ДДС.

 

"Малък плаж - Лозенец"

пък попада в ръцете на Димитър Тодоранов.Той е един от основните съдружници в дружеството "Ендевър Лозенец Фест" ДЗЗД, като според справка в Търговския регистър притежава дялово участие от 1350 лева от обявения капитал в размер на 1500 лева. Тодоранов притежава множество фирми и стопанисва едни от най-оборотните заведения в Лозенец.

 

Ето и какво посочва самия той в личния си уебсайт:

 

Името ми е Димитър Тодоранов. Управител съм на Ендевър Груп, която е представител на Universal Nutrition USA за България и управлява Hacienda Art & Sport Beach,Лозенец и Hacienda Club ,София.

 

Чрез Ендевър Ентъртеймънт и Кота продуцирам концерти,театрални постановки и др.-“Любов в Операта“ и „Концерт на брега“ с Лили Иванова,“Фондацията/Лозенец“, -Summer in Pixels“ , „Свалячи“ по Елин Рахнев с Геро и Малин..

 

В момента съм главен мениджър на Българската Федерация Шотокан Карате, като изпълнявам функциите на треньор на националните отбори при мъжете, жените и юношите".


.

Дружеството ще стопанисва плажа в община Царево за срок от 20 години. Според определението за отдаване на плажа в община Царево дружеството се задържава за целия срок на концесията да предостави чадъри и шезлонги отново за цена от 10 лева с ДДС.

 

С 20-годишна концесия е и плаж "Делфин".

Той е отдаден на "Валто-Трейд" ЕООД като условията са същите - дружеството се задължава да предоставя чадъри и шезлонги на цена от 10 лева с ДДС.


.

"Валто-Трейд" ЕООД е била собственост на Валентин Христов Вълков до началото на юни тази година. След това е прехвърлена на Николай Йорданов Господинов. Седалището на фирмата пък се намира в блок в Студентски град, в който се помещават общежития.


.

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 33 388,73 лв. с ДДС.

 

„Самър-М“ ООД ще стопанисва плажа „Обзор-Централен“. Този път обаче чадъри и шезлонги трябва да се предоставят на цена от 8 лева.

 

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 175 712,06 лв. е ДДС.

 

Впечатление прави, че според учредителният акт на дружеството то е било създадено едва в края на месец май тази година с капитал от 10 лева. Фирмата е собственост на Ивайло Миронов Маринов, който участва в още шест фирми.


.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6498 |25.11.2019 Работодателите напускат Тристранния съвет докато не им клекнат за болничните . 14| 8317 |07.07.2018 Софиянски: Докато ние правим Форум, Сърбия строи магистрали с китайски инвестиции . 11| 9290 |01.05.2014 Кризата при имотите свърши - народът пак купува „на зелено” . 61| 8039 |29.05.2012 Гърците само плачат за повече, докато ние затягаме коланите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads