Реклама / Ads
2| 5111 |05.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Безхаберна държава - пусти плажове

.
Пуст плаж Източник: Вяра Йовева
Безхаберни чиновници оставиха тази година осем плажа на територията на община Бургас без стопани. Това каза за медиите зам.-кметът д-р Лорис Мануелян.
 

Както миналата година, така и тази държавата,въпреки че по закон плажните ивици са публична държавна собственост, не даде сигнал, че е възможно с с тези функции да бъдат натоварени общините, т.е. да ги стопанисват. Това се е случило едва в средата на бюджетната година, когато сезонът вече бил стартирал. От тази гледна точка общината е била принудени да погази закона, според който плажните ивици са изключително държавна собственост, а не са общинска.Дори общината да реши по някакъв начин да финансира дейности по обезопасяването им, това е противозаконно, обяснява Мануелян.

Надеждата е новата власт или да промени закона, или да предприеме мерки държавата сама да си стопанисва плажовете, или да намери начини да ги отдаде на общините.

Общинарите от Бургас вече са дискотирали в следващата бюджетна година да се заделят средства за поддържане на тези ивици, които не са отдадени на концесия или под наем, поне що се отнася до подържането на чистота, което вече се прави няколко години за сметка на общинския бюджет.

Тъй като в момента заложени средства в бюджета за тази дейност няма, се ползват други начини - чрез осъдените на пробация или безработни роми. Общо девет плажа са останали без наематели в община Бургас след последния конкурс, организиран от МРРБ.

Това са плажът покрай солниците, парк Езеро, Атанасовска коса (Евин плаж), Сарафово - юг, Росенец - север и юг, Крайморие - север, юг и централен.

Общината е отдала за стопанисване плажа Крайморие - север на местния жител Димо Павлов, който и миналата година е стопанисвал плажа там.

Ивицата обаче не се стопанисва според изискванията. Фрапиращо е, че заведения на плажа има, но не и спасители, въпреки че задължението на стопанина е да ги осигури. На няколко пъти са му правени проверки и са му съставяни актове, но положението продължава да е същото, коментира д-р  Мануелян.

Отправено му е и последно предупреждение за прекратяване на договора. В отговор  е получено писмо от него, в което обяснява, че не може да намери спасители понеже били много дефицитни, с което той всъщност си измива ръцете, защото всичко зависи от това какви заплати ще им дадеш.

Мануелян допълва, че въпреки нарушенията, тъй като има само месец до края на сезона, договорът с неизрядния наемател няма да бъде прекъснат, но общината категорично няма да сключва договори с него за вбъдеще.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7850 |20.07.2009 Опасни плажове дебнат туристите във Варна . 0| 5577 |22.06.2009 Няма желаещи да наемат плажовете във Варна . 0| 5574 |19.06.2009 Променят концесионните договори на плажовете по морето . 0| 4948 |21.05.2009 КРИБ: Може да се стигне до бюджетен дефицит, ако държавата не ограничи разходите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads