Реклама / Ads
10| 5893 |11.02.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Т. Дончев: Нелепо е твърдението, че България е донор на ЕС!

.
Mинистърът по управление на средствата от европейските фондове Томислав Дончев
Имаме ръст от над 2 млрд. евро на средствата от европейските фондове, което е позитивна новина. Тази сума ще стане още по-голяма, защото тя не е съобразена с инфлацията, която ще има до 2020 година.
 

Това каза в ефира на БНТ министърът по управление на средствата от европейските фондове Томислав Дончев и подчерта, че това става на фона на тежки преговори за бюджета на Евросъюза. „Толкова тежки преговори не си спомням", посочи Дончев и припомни, че самите преговори са продължили повече от денонощие.

Той обясни, че целта на страната ни за следващия програмен период е била да получим повече пари и сме я изпълнили, тъй като България ще получи 2 млрд. евро повече за селско стопанство от еврофондове.

За равносметката от предишния програмен период, който е до 2015 г., министърът по усвояване на еврофондовете посочи, че строежът на пътища е най-видимата част, но не бива да пропускаме всички градски инвестиции - улици, детски градини, читалища, училища. По думи му има 420 - 430 рехабилитирани сгради. Той припомни и инвестиции във ВиК сектора и бе категоричен, че за професионално обучение и пазар на труда сме похарчили повече пари, отколкото за пътища.

За периода 2014-2020 г. Дончев посочи, че ще продължат с не по-малък дял инвестициите в пътна, железопътна инфраструктура, ще продължат инвестициите и в градовете.

Тези средства, освен за асфалтови магистрали, трябва да отидат и за дигиталните магистрали, по които се движи бъдещето. Необходими са повече пари и за държавната администрация, която не трябва да пречи, а да помага на бизнеса. Така страната ще бъде и по-апетитна за инвестиции, смята Дончев.

По думите на министъра, ключово за следващия период ще е, че, за да може да се ползват парите от ЕС, трябва да се правят необходимите реформи. Който не предприема правилните мерки, губи възможност за финансиране.

България е най-големият нетен получател на средства. Те обаче трябва да се инвестират правилно, за да се усеща в джоба на българина. Заради европейските средства, ще разполагаме с повече пари и ще живеем по-добре, смята Томислав Дончев, но подчерта, че няма как да се случи европейските пари да влязат за пенсии, стипендии, заплати.

„Аз допускам, че при така трудно постигната сделка Европарламентът би подкрепил бюджета", предположи министърът на еврофондовете. По думите му неподкрепянето би означавало доста забавяне на старта на следващия програмен период, а освен това е лош сигнал навън, че ЕС не може да вземе решение.

Сумата за изваждането на блоковете на „Козлодуй" от експлоатация е със 75 млн. евро по-голяма и достига 260 млн. евро, съобщи Дончев. Той подчерта, че има държави членки, които ще получат с 4, 5 и дори с 8 млрд. евро по-малко пари от нас по различни причини.

Българските селскостопански производители ще получат повече средства. От 2014 до 2020 година ще има увеличение и то ще бъде осезаемо от поне 20%. Плащанията на единица площ като абсолютна стойност се увеличават плавно, което в края на програмния период трябва да бъде с минимум 20% по-високо. Средствата за преки плащания ще бъдат значително увеличени, има увеличение над 2 милиарда евро, подчерта министърът по еврофондовете.

Запитан къде има вариант да не се справи с реформите, Дончев бе категоричен: „Не предвиждам такъв сценарий, започнахме рано, има механизъм, всяко от отговорните министерства и ведомства се следи каква организация създава за изразходване на тези средства".

Нелепо е да се твърди, че България е донор на ЕС - че дава повече пари, отколкото получава, каза Дончев. България е нетен бенефициент, категоричен бе министърът и подчерта, че разликата между това, което даваме и това, което получаваме е не по-малко от 3 млрд. на година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5126 |06.11.2011 Т.Дончев: През 2012 нямаме право да губим европари . 1| 4523 |02.09.2010 Т. Дончев: Няма проблем с парите по ИСПА . 3| 5874 |25.07.2010 Дончев: Усвояваме до цент европарите . 2| 5394 |06.07.2010 Т.Дончев: Губим европари заради практико-приложни грешки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads