Реклама / Ads
10| 6265 |19.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дора Янкова: Трябва да има равнопоставеност между гражданите и банките

.
Дора Янкова Източник: Булфото
Много силно звучи въпросът, който постоянно ни се задава, а именно за равнопоставеността в договарянето на банката с потребителите по отношение на лихвите.
 

Това заяви народният представител от Коалиция за България Дора Янкова в ефира на ТВ7. Тя обясни, че става въпрос за сегашната възможност на банките едностранно да увеличават лихвения процент. "В крайна сметка се оказва така, че банката си увеличава лихвата, а потребителят разбира това в последствие", поясни Янкова.

Тя попита и с какво право банката преотстъпва данни на гражданите на трети лица, когато потребителят не си е внесъл вноската и започват да го търсят по телефона, а в договора това не се посочва. Според нея в момента има много фирми, на които банките са делегирали права да могат да изискват несъбраните кредити, което е проблем. "Ние имаме закон за защита на личните данни, а в същото време информацията тече”, заяви тя.

По думите и в бюджетната комисия вече е отворен дебат с Асоциацията на банките, Банков надзор и БНБ и по въпроса за ипотечните кредити, от които към момента 35 хиляди са необслужвани. Според народният представител, гражданите са останали излъгани от много строители, а банките имат активи на недовършените жилища и в крайна сметка някой трябва да се намеси. "Не бива да се приема като нещо популистично, драматично или друго, когато народното представителство, чувайки всичките тези въпроси, иска да води дебат с банките и тяхната асоциация”, заяви Янкова.

Депутатът изрази мнение, че през изминалите четири години заради тежката криза над150 хиляди малки фирми са фалирали, а активите им са собственост на банките. „Фактически, ние сме в каква ситуация – бедни хора, много бедни, с големите контрасти. Не случайно в протестите звучи и тази нотка на несправедливост. Има много фалирали фирми и предприемачи, които преглъщат този проблем", заяви народният представител. Според Янкова има стремеж на правителството да се направи рестарт, като защитава българските граждани и трябва да се помогне на малкия и среден бизнес, но и ресурсът да бъде пазен.

„В никакъв случай не може да се каже, че банките са виновни за несгодите на гражданите", категорична бе Янкова. По думите й обаче всички тези хора, които плащат цената на кризата също нямат вина, но са зависими от банките. Тя обясни, че представителството има ролята да регулира обществените отношения и трябва да предприеме мерки за решаването на този проблем и да има равнопоставеност на гражданите. "Ще продължим да водим дебати по отношение на ипотечните кредити, когато в семейството има малко дете или безработен, да се даде възможност те да бъдат предоговорени", заключи Дора Янкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 8459 |29.03.2013 Божидар Данев: Минималната заплата трябва да стане 300 евро . 23| 6263 |15.01.2013 Д. Добрев: Банско трябва да се развива . 4| 6346 |16.11.2012 Димитър Гогов: Парното трябва да поевтинее със 7,5 % . 7| 6954 |16.03.2012 ДДС - сладката ябълка на раздора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads