Реклама / Ads
3| 8356 |27.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Р. Драганов за Фрог: Най-скъпите пакети за празниците свършиха първи

.
Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма Източник: Фрог нюз
С около 3,5% са скочили цените на туристическите услуги по празниците, сравнение с миналата година. Независимо от високите цени, почивната база в България е пълна. Първи бяха разграбени най-високия ценови клас оферти, които достигнаха четирицифрени суми за празничен новогодишен куверт, потвърди пред Фрог нюз Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Да се чудиш после българинът беден или богат е.
 
Около 560 хил. ще са пътуващите българи на територията на страната. Въпреки големия интерес към чуждестранните предложения, нашите курорти остават предпочитана дестинация за зимните празници. За сравнение едва 160 хил. ще предпочетат да изкарат почивните дни зад граница. Близо 5000 са тези, които ще ползват самолетни билети до екзотични места в света. Наши сънародници ще летят до Дубай, Тайланд, Индонезия и Централна Африка.

По-малко платежоспособните избраха близките чуждестранни дестинации като Сърбия, Македония, Гърция, Турция, където средно 3-дневен куверт излиза около 300-400 лв. на човек. На пазара се предлагаха оферти дори и за Будапеща, които излизат на далеч по-изгодна цена от родните предложения.

Дълга и широка е гамата на цените. Те включват различни компоненти. Нека се поставим на мястото на този, който формира и предлага цената, за да разберем на какво се дължи ценовата разлика в пакетите. Продавачът не се е родил от вчера и по-високите цени не са шатнати, просто защото му допадат повече. Той е видял, че продавайки една стока, тя се търси на дадена цена. Съответно той я определя по начин, че да може да вземе парите, коментира Румен Драганов.

Гарантирам, че не може да се намери свободно място седмица преди Нова година в който и да е било балнео, спа и уелнес хотел. В случай, че има нещо свободно, то е сред евтините оферти. Пакетите в хотели в България, които се предлагаха за по 1350 лв. свършиха още на 30 ноември, коментира анализаторът. В началото на декември дори регистрирахме натиск да се доберат хората, ако някой се е отказал, или ако е възможно да се осигурят допълнителни места. А тези оферти са доста скъпи, сравнени и със Сърбия, и с Гърция, дори и с Австрия и Швейцария.

Цената на пазара обаче е на базата на постигнатите продажби през предишни години и на търсенето. Ако мен ме питате, отговарям ви: Цените са абсолютно точни и отговарят на това, което ще получите. Тези, които са платили по 1350 лв., не казват „ау, колко скъпо беше”. Те казват – „тази услуга, която струва по принцип 2000 лв., аз платих за нея 1350 лв.”

75% от празнуващите в страната ни по Коледа и Нова година са българи, заяви анализаторът. С което автоматично отпада предположението, че скъпия ценови клас оферти е изкупен от чужди туристи. Чужденците са доста малко – на Боровец, Пампорово, Банско, малка част в София по заведенията, коментира Румен Драганов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5078 |01.12.2014 Г. Гергов пред Фрог: Без бизнеса ще сме „мъко, моя” . 2| 6413 |20.11.2014 Проф. Р. Драганов за Фрог: Очаква ни успешен и снежен зимен сезон . 9| 6089 |01.10.2014 Л. Богданов пред Фрог: Актуализацията на бюджета е политически акт . 24| 7422 |08.09.2014 Байко Байков пред Фрог: 20% по-малко руснаци в курортите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads