Реклама / Ads
24| 7412 |08.09.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Байко Байков пред Фрог: 20% по-малко руснаци в курортите

.
Байко Байков
Между 10 и 20% спад на руски туристи е регистриран у нас през лятото. Това каза пред Фрог нюз председателят на асоциацията на българските туроператори Байко Байков.
 

Днес стана ясно, че още една туристическа компания от Русия е фалирала.

Вярно е, че има проблеми с руските туроператори, голяма част от които изпаднаха в несъстоятелност. За съжаление това е продиктувано от икономическото състояние в Русия. Така или иначе девалвацията на руската рубла е факт. И в хода на един непрекъсното понижаващ се като продажби пазар, голяма част от туроператорите и агенциите са много силно притиснати, обясни Байков. Той е категоричен, че това рефлектира върху българския бизнес.

 

Тази година има спад на пътуванията на руски туристи у нас. Този спад е много сериозен, като той ще продължи и през следващата година. За съжаление този сектор е натоварен с много голям сив елемент и е трудно да се изчисли реалната му стойност. Една голяма част от потока е неорганизиран. Руснаците са дошли самостоятелно у нас, за да ползват своите жилища или на свои приятели. Понякога дори има нерегламентирана  препродажба на жилища на крайни туристи. Има и друга причина за намаляване на потока, породена от други, административни пречки. Те изцяло са свързани с пролитическата ситуация.

 

Администрацията на Русия, която е обвързана с военната администрация получиха забрана да пътуват в посока Европа и страните, които я подкрепят относно позицията й към Москва. Така семействата на тези хора няма как да почиват в България, допълни още председателят. Любопитното е, че  българите не проявяват голям интерес към Русия и потока натам е пренебрежим. Бойков уточни, че негативизмът на израелските туристи заради атентата в Сарафово е преодолян и те отново избират страната ни за почивка. За това лято българите са избрали да почиват основно в Гърция. Едва след нея се нареждат страни като Турция, Италия и Испания. Засилва се интереса ни и към Средния Изток заради дирекнта авиолиния София-Дубай. Арабските Емирства също действат като магнит за българиските туристи, тъй като тамошната цивилициация предлага нови и различни преживявания.

 

Заради военните конфликти и липсата на сигурност няма вече пътуващи към Египет и Тунис. Оказва се, че българите вече избират за почивка и съседните страни като Македония, Сърбия и Румания. В същото време почти липсва интерес към Албания и Косово, сочат данните от асоциацията на българските туроператори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5567 |05.09.2014 КНСБ предлага цени на тока за бедни и богати . 6| 8707 |28.08.2014 И. Московски пред Фрог: БДЖ върви към фалит, НКЖИ плаче за проверка . 25| 9772 |16.08.2014 Предлагат ол инклузив в петзвездни хотели с развалени храни . 27| 7204 |06.08.2014 М. Димитров пред Фрог: Истината за "Южен поток"-голямата задача на кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads