Реклама / Ads
8| 6544 |15.08.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Една година, след като платихме реакторите за АЕЦ ”Белене” те все още не са в България. Защо?

.
Оборудването за АЕЦ ”Белене” ще пристигне до края на септември, обяви, но не обеща Теменужка Петкова, министър на енергетиката.
 
Така авансовото плащане на 1.2 милиарда лева на руската страна ще навърши 1 година.През септември 2016 година кабинетът гласува отпускането на държавна помощ на НЕК за сумата, за да бъде платен иска на "Атомстройекспорт".

Огромната сума бе дадена предварително, нещо, което не е прието в търговските отношения, още повече, че става дума за една година. Основен принцип в такива договори е-стоката пристига, плащането тръгва. Може да се плати нещо авансово, но в рамките на 10-15% от цялата сума. Ние обаче сме акуратни, когато трябва да си плащаме с парите на данъкоплатците.

Министър Петкова не уточни и какво ще се прави, ако и този срок-края на месец септември-не бъде спазен от руската страна. Би трябвало да има срок на предаване на реакторите, който, ако не се спази, ще последва санкция. Обаче при платена авансово сума такава финансова санкция е невъзможна.

С ентусиазъм, който едва ли почива на реални факти, тя потвърди ,че ще се обяви приватизационна процедура. Отново нито дума какво ще се прави, ако не се появи мераклия да строи втората ни атомна централа. Утихнаха и бодряшките изхвърляния, че някои държави от Близкия Изток искат реакторите и ще ги изтъргуваме.

Самото присъствие на оборудването за "Белене" наплощадката  ще носи ежедневни загуби, които пак данъкоплатците ще плащат. Явно, министърът няма План Б, нито идея какво ще прави, ако никой не иска да строи централата.

Липсва и информация, ако проекта стане частен, кой ще носи отговорност за сигурността на АЕЦ-а, дали евентуален инвеститор няма да го удари през просото, за да си избие дадените за построяването пари. И как ще бъде решен въпроса с радиоактивните отпадъци от централата-като с "Полимери" Девня ли, където опасните отпадъци останаха грижа на държавата, тоест на всички данъкоплатци, а читавите части бяха продадени на частна фирма.

Много въпроси без отговор засега от управляващите. Вероятно защото и те не знаят какво ще правят. А и в управленската им програма по този въпрос цари пълна мъгла. Може пък проблемът да е оставен за следващия кабинет, дори той да е Борисов-4.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4803 |04.04.2017 Лукарски: Аз назначавах за година, Седларски до 2020 г. . 3| 4241 |29.03.2017 Иво Христов: Животът на този парламент е година, после ще заиграем чалга . 31| 16985 |02.03.2017 Трети март е! Платихме с кръв и злато Освобождението си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads