Реклама / Ads
26| 5875 |05.06.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Натискат ни с 1 млрд евро глоба да строим АЕЦ „Белене”

.
Площадката в Белене Източник: Булфото
България е притисната до стената за АЕЦ „Белене”. Русия ни връчи ултиматум, в който се настоява до една седмица да се предприемат „конкретни практически стъпки” за рестарт на проекта иначе ще внесе иска за 1 млрд евро в Международния арбитражен съд в Париж.
 
Предупреждението е отправено в сряда от вицепрезидента на руската компания “Атомстройекспорт” (АСЕ) Генадий Тепкян. Това стана дни след като новият премиер Пламен Орешарски обави, че „има усещане”, че ще е по-изгодно България да продължи със строежа на АЕЦ „Белене”, тъй като със сигурност щяла да изгуби делото. И Орешарски, и лидерът на БСП Сергей Станишев все пак уточниха, че решението ще бъде взето след като се направят конкретни анализи за цената на строежа.

Ако България рестартира строежа на втора атомна, арбитражното производство може да бъде спряно, каза още Генадий Тепкян при откриването на традиционната ядрена конференция на „Булатом” във Варна. Той не посочи за колко точно ще е иска, но стана ясно, че е около 1 млрд евро.

До края на тази седмица руската страна ще внесе всички документи в Международния арбитражен съд в Париж, каза още Тепкян.

“Атомстройекспорт” внесе иск срещу НЕК с претенция до 1 млрд. евро заради спирането на проекта АЕЦ “Белене” в арбитражния съд още на 11 септември 2012 г. Сега вече е уточнен точният размер на този иск на базата на фактури за плащания.

Делото срещу Националната електрическа компания (НЕК) е в ход и се очаква България да получи иска на руснаците до 6-7 дни. След това нашщата страна ще разполага с три месеца за отговор и опровержение.

Известно е, че новото правителство и по специално БСП смятат, че е възможно решението за строителство на АЕЦ „Белене” да се преразгледа и да започне отново. Заговори се дори за китайски инвестиции. Засега обаче няма нищо конкретно. От НЕК смятат, че потреблението на ток в близките месеци ще се увеличи, както и износа. Това било предпоставка да се отвори отново темата за нова АЕЦ.

Дори кабинетът „Орешарски” да реши да строи, то реална дейност по проекта може да започне едва през 2015 г., смятат руски експерти. Причината е, че трябва да бъде намерен инвеститор, който и да е той.

Оборудването за двата блока на централата е готово и може да бъде транспортирано до България още през следващите месеци.

Най-заинтересована от рестарта е „Булатом” на Богомил Манчев. Негови фирми са ангажирани с проекта от самото начало.

Не е изключено решение на правителството за строеж на АЕЦ „Белене” да предизвика протести в страната, коментират наблюдатели.
 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6358 |27.05.2013 България втора по спад на доходите сред държавите извън еврозоната . 1| 7145 |21.05.2013 България срещу европейската Директива за тютюневи изделия . 2| 6200 |20.05.2013 Бизнесът: Усвояването на евросубсидиите - приоритет . 0| 5497 |15.05.2013 Еврозоната изпада във все по-дълбока рецесия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads