Реклама / Ads
16| 6388 |19.02.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър Теменужка Петкова пак ”опроверга” енергийни експерти

.
Теменужка Петкова
Министър Теменужка Петкова изказа своето мнение за американските ”Марици”, и за АЕЦ ”Белене”. Тя ”опроверга” експерта Иван Хиновски за коментара му, че може в бъдеще да се наложи да внасяме ток. С половин уста призна твърдението, че ще загубим 250 милиона евро от натаманяването на реакторите на АЕЦ ”Белене” в АЕЦ ”Козлодуй, за което твърди експертът Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум „Булатом“
 

Никой няма да прекратява едностранно договора с американските централи. Ние ще го направим по конкретна методология на ЕК, свързана с държавни помощи, с т.нар. невъзвращаеми разходи. Трябва да се следват критериите в тази методология, така че инвеститорите по никакъв начин да не бъдат ощетени. За да се стигне до преговори с американските централи ще минем през т.нар. механизъм за капацитет. Но има две основни изисквания от ЕК – да постигнем либерализация на пазара и да има преференция за американските централи на енергийния пазар. Никой няма да тръгне да прекратява договорите с американските централи едностранно, подчерта тя.

 

По думите на Петкова преговорите вървят към един заключителен етап - до 1 юни т.г. ще трябва да либерализираме пазара за електроенергия, като бъдат защитени както българските интереси, така и тези на американските централи, каза тя и посочи, че Иван Хиновски не познава в детайли нещата.


Не разглеждаме хипотеза двете американски централи едновременно да спрат да работят, но принципът ще бъде пазарен, с цел да се гарантира енергийната сигурност на България, без да се нарушават интересите на инвеститори, допълни тя  пред bTV.

 

Ние разполагаме с оборудване, най-съвременно и безопасно, и трябва да го оползотворим по най-добрия начин. Но чакаме информация за правната рамка може ли то да се използва за проект, свързан с АЕЦ „Козлодуй“. Трябва да бъдем предпазливи и затова изследваме всяка една възможност да оползотворим това скъпо оборудване, обясни Теменужка Петкова в коментар за твърдението на Богомил Манчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 8914 |22.07.2020 Министър Петкова си изпя песента - нямало риск за санкции за „Балкански поток” . 10| 7189 |17.07.2020 Теменужка Петкова се сети за ”студения резерв”, отменят търговете за доставка . 35| 15226 |24.06.2020 Ами сега! Теменужка Петкова и ЕК се разминаха по темата за строежа на АЕЦ „Белене“ /документ/ . 9| 7652 |12.06.2020 Министър Петкова: И петте компании ще подадат оферти за АЕЦ „Белене“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads