Реклама / Ads
8| 4877 |28.12.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Т. Петкова: Ще се вдигне цената на тока след либерализация на енергийния пазар

.
Теменужка Петкова
България е една от последните страни- членки на ЕС , която не е либерализирала своя енергиен пазар. Ние трябва да предприемем тези действия. Иначе ще ни наложат санкции. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по БТВ.
 

 Не трябва да се плашим от либерализацията . Това е процес, който е насочен към налагане на конкуренция и да се постигне цена на тока, която да удовлетворява българските потребители . Те трябва да бъдат спокойни. Това е процес, който ще продължи във времето. Ще правим оценка на риска и ще минимизираме  риска. Имаме договор със Световната банка, за да се  разработи либерализилан  енергиен пазар. Ще има механизъм, който ще запази бедните потребители. Ще определим тази категория потребители, които са енергийно бедни.

 

Тук в този процес ще се включи социалното министерство. Бедните ще бъдат защитени от покачване на цената на тока. Никой не може да каже с колко ще се вдигне цената на тока. Практиката показва, че след либерализацията  има леко покачване цената на еленергията . След това е паднала на нива под тези преди либерализацията . Търсенето и предлагането ще определят цената на еленергията . Няма да има стрес в системата. Хората трябва да бъдат спокойни. Ще минем през определени етапи, така че хората да бъдат предпазени. Цената на тока ще се определя от търсенето и предлагането. Всеки сам ще си избере доставчика на еленергия .

 

Така всеки доставчик ще се конкурира в този бранш. Относно американските централи сме влезли в дългова  спирала. Трябва да се изтегли кредит и да се плати. 11 банки подадоха оферти, но те искаха държавна гаранция. Такава не можем да дадем. Сега се мина към процедура на пряко договаряне с банките. Сега се определя  графика за преговори с банките без държавна гаранция. БЕХ  води цялата процедура, обясни министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5158 |04.12.2015 Цената на тока - пълна енигма . 1| 5133 |20.10.2015 Шефът на КЕВР: Цената на тока може да намалее . 2| 4847 |14.09.2015 Може да падне цената на тока за бизнеса от 1 ноември . 4| 5385 |01.08.2015 Бизнесът ще иска оставката на шефа на КЕВР за цената на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads