Реклама / Ads
3| 8262 |13.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Петкова: До края на годината избираме изпълнител за АЕЦ „Белене”

.
Теменужка Петкова
Концепцията за газоразпределителен център у нас олицетворява идеите на ЕС , свързани с диверсификацията на източниците. Този проект ще е важен. Полезен и ценен проект за България. това каза енергийният министър Теменужка Петкова по БТВ.
 

Всеки проект ще бъде съобразен с европейското законодателство. Това ще е платформа   през нас да минават природен газ от различни източници и по  маршрути. Това ще е условно възможност за либерализиране на пазара на природен газ. Трябва да се изгради липсващата инфраструктура. Тя не стана факт години наред. Сега се изгради интерконектор  с Румъния. Сега сме на път да реализираме интерконектор  с Гърция.

 

Предстои да се стартира обществена  поръчка за строител на този обект.  Той ще даде възможност да се свържем с каспийския регион. Работим активно за интерконектор  със Сърбия. От нас са налице всички условия този проект да се реализира. Трябва партньорите ни  да са свършили всичко, което сме направили ние.  Ние сме подсигурили 45 млн . евро . Може да ги загубим. До 2018 година трябва за започнем да строим, иначе губим парите.

 

Проучването в Черно море изисква доста дълго време.  Информацията  е конфиденциална. Знаем, че скоро ще се състои втори сондаж на „Хан Аспарух”. При първият сондаж беше открит нефт, което е обнадеждаващо.

 

Цялото правителство сме се нагласили ресурсът за „Белене” да не отиде на вятъра. Ще направим този ресурс, над 3 млрд.  лв, да се оползотвори по най-добрият начин. Този проект трябва  да се реализира на пазарен принцип.  Ние не можем да се ангажираме с 20 млрд. лв. , колкото струва проекта. Има интерес, трябва да обявим  процедура до края на годината за избор за стратегически изпълнител. Една част от реакторите  са на площадката на „Белене”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5955 |26.06.2017 2300 бебета по-малко от началото на годината . 1| 6202 |23.06.2017 НЗОК поема изцяло разходите за 6 изкуствени сърца до края на годината . 1| 5738 |22.06.2017 Петкова: Мислим за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads