Реклама / Ads
12| 5331 |04.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експериментите в туризма вредни и ненужни

.
Или защо трябва да има министерство, а не държавна туристическа компания
 
Всяка власт идва с обещанията да оправи данъци, футбола, пенсиите, здравеопазването и туризма. Обикновено не се случва нито едното. За да вървят все пак останалите, е задължително да се обърне повече внимание на туризма, който е от малкото бизнеси, които и в кризата носят приходи.

Досега няколко правителства не проумяха, че е нужно час по-скоро да се създаде Министерство по туризма (МТ), а не браншът да се свива като нежелано дете в някакви мегаструктури, каквато е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Сегашното министерство просто не осъществява държавната политика в туризма, защото: Вече две години няма национална стратегия за периода 2010-2020, каквато разработиха Хърватска и Румъния.

Липсва маркетингова стратегия. Такава би могло да се разработи и осъществи от УС на Туристическия район. Няма взаимодействие с различните министерства и по този начин липсва контрол върху качеството на туристическия продукт.
Едно Министерство на туризма би могло да инициира привличането на повече инвестиции за реализиране на проекти за устойчиво развитие на туризма на национално, регионално и общинско ниво. Неговият принос за участие в международни организации ще бъде по-активен, а това ще допринесе за включването ни в ръководството на Световната туристическа организация.

Ще създаде туристически представителства в чужбина. Само МТ може да създаде Единна система за туристическа информация. Много по-прецизно ще се води и поддържа Националният туристически регистър. Тогава няма да има нужда от Държавна туристическа компания. И най-важното: създаването на МТ ще е финансово много по-изгодно от сега съществуващата Дирекцията по туризма в МИЕТ и тези на Държавна туристическа компания. Странно е при толкова ясни предимства защо въпросът за туристическо министерство така и не се решава.

Елеонора Донева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6407 |26.04.2011 Промени в Закона за туризма ще бюрократизират сектора . 0| 5198 |26.01.2011 От април единната ставка за туризма е 9% . 0| 5989 |17.11.2010 ДДС за туризма ще е 9% от април догодина . 0| 6138 |10.11.2010 Пазари, инвестиции и зимни атракции - ключовите думи в туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads