Реклама / Ads
1| 5124 |24.10.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерт от Световната банка: Бедността в България ще намалява, но с по-бавни темпове

.
Бедността в България ще продължава да намалява, но с по-бавни темпове, прогнозира Каролина Санчес-Парамо от Световната банка по БНР. Страната ни попада в региона на Европа и Централна Азия, където повече от 4 млн. души живеят с доходи под един долар и 90 цента на ден, което е новата линия на бедност за целия свят. Специално за нашия регион линията на бедност е малко по-висока - 2,50 долара на ден:
 

 В България нивото на бедност ще продължи да намалява. Спрямо ситуацията в целия свят бедността във вашата страна е на много ниско ниво. Ние изчислихме, че линията на бедност е 1,90 долара на ден, а в България под два процента от населението живее с толкова малко средства. Това е наистина ниско ниво на бедността. Както знаете, на регионален принцип ние използваме различни линии на бедността, защото в тях се отчитат специфичният контекст на всеки отделен регион и на държавите в него, бизнес климатът и останалите индикатори, които влияят върху бедността. За целия регион линията на бедност е по-висока от общата за света - т.е. 2,5 долара на ден.

 

Кризата с бежанците не бива да се разглежда като фактор, който ще увеличи бедността в Европа, допълни Каролина Санчес - Парамо. Въпреки трудната ситуация в света и забавящия се икономически растеж, все по-малко хора ще живеят в бедност:

 

Ние в Световната банка току-що приключихме група от изследвания, опитвайки се да отговорим точно на този въпрос - какво ще се случи с бедността по света, ако видим икономическите тенденции. Това, което можем да очакваме, е, че ще се забави темпът, с който бедността намалява. Причината е, че все пак има икономически растеж в глобален план, но той се забавя. Както казах и преди малко, икономическият растеж е ключов фактор за преодоляване на бедността. Ръстът в световната икономика вече не е толкова висок, колкото беше преди години и ние не можем да очакваме това да не се отрази на процеса по намаляване на бедността. Разбира се, ако погледнем растежът страна по страна и по-специално държави, в които икономическият растеж е отрицателен или направо можем да говорим за рецесия, можем да очакваме спиране на намаляването на бедността или дори увеличаването ѝ. Но в глобален план очакваме продължаване на тенденцията на намаляване на бедността, макар и с по-бавни темпове спрямо предишните години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5561 |16.06.2015 Енергиен експерт за Фрог: Очакват ни горещи дебати за цената на тока . 0| 5354 |16.04.2015 Експерти отчитат ръст в търсенето на качествени офис площи . 2| 8347 |03.02.2015 Енергиен експерт за Фрог: ДКЕВР е политически зависим, няма ли финансова независимост . 2| 5660 |22.01.2015 Експерт издаде "хитринки" за по-евтин ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads