Реклама / Ads
0| 5824 |04.07.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С ЕКВАТОР.БГ незабравима почивка в СИЦИЛИЯ

.
Сицилия е прекрасен остров, много разнообразен и интересен, привлекателен и предизвикателен, романтичен и атрактивен. Тук ше намерите за всекиго по нещо- чисти и прекрасни плажове, вкусна и великолепна храна, архитектурни съкровища, вулканът Етна, който не е за изпускане, много малки рибарски селища и красиви курорти.
 

Ериче и Марсала

 

Района се характеризира с удивителното съчетание между исторически паметници и невероятни природни картини. Средновековното градче Ериче, разположено на мястото на античен елимски град, на 750 м над пристанище Трапани. Привлича туристи с чудесната гледка над цялото крайбрежие и усещането за потапяне в приказния свят на миналото. Крепости, кули, бойници, църкви, манастири, дори обикновените домове и сгради са от дялан камък. Калдъръмените улички водят от Катедралата от 16 в. до норманската Венерина Крепост от 12 в., изградена на мястото на древно светилище от елинско и финикийско време.

 

Град Марсала, известен с прочутото едноименно вино и акостирането на Гарибалди и неговите Хиляда на 11 май 1860 г. Градът е основан от картагенците през 4 в.пр.Хр. на Нос Лилибео, най-западната точка на острова. Ще стигнем до там по “Улицата на солта”, където лозовите масиви отстъпват място на безкрая от корита на солниците, охранявани от вятърни мелници, оглеждащи се в розово-зелените води на морето.

 

Eтна и Таормина

 


 

Етна е най-високият действащ вулкан в Европа. Има възможност за разходка на страничните кратери „Силвестри”, които са били активни 1986 г., да си купите сувенири от лава в някое от многобройните магазинчета, да опитате мед от Дзаферана или ракията „Огъня на Етна”. Може да се стигне до „Кулата на Философа” в подножието на четирите действащи кратера на ниво около 2900 метра надморска височина с въжен лифт и джипове
Таормина е най-прочутия курорт на Сицилия. Ще ви впечатли гръцкият театър от 3 в. пр. хр. – величествено произведение на природата и човека, откъдето се разкрива спираща дъха гледка към залива на Джардини Наксос, останките от римския одеон, Градския Парк, привлекателната главна улица с панорамния площад „IX Април”, където се намира и известният „Вундербар” – любимо място на Лиз Тейлър, площад „Дуомо”, любимо място на Оскар Уайлд.

 

Палермо и Монреале

 

В архитектурата на Палермо се смесват всички стилове, отразяващи заплетената и богата история на града. Това е единственото място в света, където са оставили белег всички основни Средиземноморски цивилизации – от финикийците и гърците, римляните, арабите и норманите, испанците и французите.Сърцето на Палермо е белязано от бароковото кръстовище „Куатро Канти”, непосредсвено до него се намира „Пиаца Претория” с „Фонтана на срама”, зад сградата на Общината е разположена църквата „Марторана”, където афрески, византийска мозайка и барок се сливат в хармоничен шедъовър. До „Марторана” се намира църквата „Свети Каталдо” – прекрасен пример за арабо-норманска архитектура.
Театро Политеама, посветена на Джузепе Гарибалди, промишленото пристанище, яхтеното пристанище, където са акостирали финикийците преди 2800 години, монумента посветен на загиналите в борбата срещу мафията, пиаца Марина, двореца на инквизицията – Киарамонте Стери, дървото посадено в деня на независимостта, църквата Санта Мария де ла Катена, Порта Феличе.

 

Чефалу

 

Чефалу е малко китно рибарско селище, което е запазило своята автентичност. Дългата централна улица се пресича от десетки по малки тесни странични улички, чиито срещуположни, боядисани в светли тонове къщи, са толкова близко, че спокойно могат да си подават през прозорците разни неща. Градът е построен под огромна канара, наподобяваща крепост, в подножието, на която се е сгушил един от най-елегантните главни площади в Сицилия – Дуомо и величествената норманска катедрала от 12 в. Построена е по волята на Роджер ІІ, първият нормански крал. Според легендата, флотът му попаднал на буря и бил захвърлен в бреговете на Чефалу, където, като по чудо се спасили.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5276 |26.06.2018 Презаредете батерийте в РИМИНИ с ЕКВАТОР.бг . 0| 6200 |20.06.2018 Незабравима почивка в ПУЛИЯ с ЕКВАТОР.БГ . 8| 6605 |10.03.2018 Ангелкова: Над 19 хиляди руски туристи са избрали България за зимна почивка . 0| 5293 |28.08.2017 Евтиния изстрелва българите на почивка в Албания този септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads