Реклама / Ads
0| 6319 |02.05.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Евгений Кънев: Войната разбули мита за „гениалния стратег Путин“

.
Владимир Путин Източник: БГНЕС
Войната разбули още един мит: за гениалния стратег Путин. Този мит не беше само локален или регионален – той стана световен. Това пише във Фейсбук профила си икономистът Евгений Кънев.
 

„На великото държавничество се кланеха и на Запад. Путин беше няколко пъти Човек на годината на сп. Time, анализатори му приписваха чудодейни качества, дори американци въздишаха, че Русия има такъв президент.

 

Като човек с привилегията да съм израснал в руския свят, а да се оформя професионално в западния свят – мисля добре разбирам изгубването ”в превода” между двата свята.

 

Най-лесното обяснение е, човек мисли за другите през своята оптика, през своя опит, през своите ценности, накратко, че другите хора са като него.

 

Така западняците не разбираха, че Путин е “държавник” в система, където няма разделение на властите, в която е унищожил всички опоненти и съпротива и има власт, паралелна само с тази на своя предшественик Сталин. И че е лесно в такава система да си “авторитет”, защото си св състояние да действаш с бързина и мобилизираш ресурс за всяка стратегия със скорост, непосилна за демокрациите.

 

Путин и нему подобните политици от Изтока, в това число и у нас - смятат западняците за корумпирани и лъжливи като тях. Понеже за тях всичко е пари; търсете парите; парите, купуват всичко - съдейки по спорадичен опит от “придобивания” на западни политици  - то тогава целият Запад е едно лицемерие как да се направят едни пари. И че лъжата е рецептата за успех.

 

В източното мислене липсва разбирането за държавата с разделение на властите, с върховенство на правото, с примат на институциите. Важно е да се “придобие” верния човек и всичко ще е ОК.

 

Затова сега Путин е втрещен от общата реакцията на Запада, затова не може да повярва, че неговите европейски проксита - Германия, България и други страни - заявяват и работят за подкрепа за Украйна, затова се чуди как да използва газа като оръжие; затова се надява, че като активира всички свои агенти ще попречи на тази мобилизация.

 

Чекистите винаги са били царе на тактиката, на отиграване на ситуации, но никога брилянтни стратези. За да си стратег трябва не просто да се възползваш с изненадващи твои ходове от слабости на противника, което тактиците умеят - а да предвиждаш няколко хода напред реакциите на своите противници. Но за това трябва да познаваш тяхната политическа система, а не просто ключови хора в нея. Е, Путин успя да изненада Запада, но се провали да предвиди реакцията му.

 

До войната се стигна по същата причина.

 

Чрез своите агенти на влияние в обкръжението на Тръмп, Путин направи всичко възможно да легализира чрез САЩ своята придобивка в Крим и Донбас и беше много близо - ако не беше Тръмп загубил изборите. Спомняте ли си руските знамена на Капитолия, сходните партенки в Русия и САЩ срещу Байдън и сина му; неистовия опит на Тръмп да задържи властта. Може да са много причините за Капитолия - но със сигурност Путин и ангажиментите са сред тях. И за това има много разузнавателни данни и доклади.

 

А представяте ли си, ако Тръмп беше успял с подмяна на върховните съдии със свои адютанти, както на Изток? Ами Съдът щеше да реши изборите, че са фалшифицирани в полза на Тръмп! И Путин! Е, провалиха се и войната остана единствена опция. Защото Путин не разбра как работят западните институции!

 

Така е у нас : съветските по манталитет хора разсъждават за Запада само като Зло, което търси само печалби и разпалва войни - което е прегърнат и раздухван мит на путинската пропаганда. И Радев, и ББ, и всеки съветски по манталитет политик у нас разсъждава за Запада и за българите идващи от Запад през призмата на печалбите, които ще натрупат и за посредниците, с които работят. И оплакват смяната на “техните хора”. Няма дума и мисъл за общи интереси на база общи ценности.

 

Така разбират държавното управление.

Това и имаме днес в наследство като държава“, написа той.

 

Евгений Кънев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4466 |21.03.2022 Кристалина Георгиева: Войната в Украйна обрича на глад бедните страни . 0| 4141 |11.03.2022 Кристалина Георгиева: Войната в Украйна ще понижи прогнозата за глобалния растеж . 0| 30977 |03.03.2022 Анализатор за войната: Срив за Газпром, Северен поток ”се удави”, катастрофа и за Балкански поток . 0| 5724 |24.02.2022 Войната в Украйна удари и Уолстрийт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads