Реклама / Ads
0| 4086 |09.06.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Европейската централна банка ще повиши лихвите за първи път от 2011 г.

.
Източник: БГНЕС
Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да повиши лихвените проценти от исторически ниски нива, за да противодейства на рекордно високата инфлация, подхранвана от войната в Украйна.
 

ЕЦБ запази лихвите непроменени на днешното си заседание, но потвърди плановете си за повишаване на лихвите при следващото си заседание през юли. Днес тя заяви, че очаква увеличение от 0,25% следващия месец.

 

„Управителният съвет възнамерява да повиши основните лихвени проценти на ЕЦБ с 25 базисни пункта на заседанието си по паричната политика през юли. Междувременно Управителният съвет реши да остави лихвения процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%. Гледайки по-нататък, Управителният съвет очаква отново да повиши основните лихвени проценти на ЕЦБ през септември“, се казва в съобщение на ЕЦБ в четвъртък, добавяйки, че „след септември, въз основа на настоящата си оценка, Управителният съвет очаква, че по постепенен, но устойчив път на по-нататъшни увеличенията на лихвените проценти ще бъдат подходящи.”


Решението идва, след като годишната инфлация сред 19-те страни, които използват еврото, достигна 8,1% през май, което е най-високото ниво за всички времена.

 

„Високата инфлация е голямо предизвикателство за всички нас. Управителният съвет ще се погрижи инфлацията да се върне до целта си от 2% в средносрочен план“, казаха от ЕЦБ.

 

Европейската централна банка също значително намали перспективите си за растеж в еврозоната в сравнение с прогнозите си за март. Сега тя очаква годишен ръст на реалния БВП от 2,8% през 2022 г. и 2,1% през 2023 г. На заседанието си през март се прогнозира, че икономиката ще нарасне с 3,7% през 2022 г. и 2,8% през 2023 г.

 

„Неоправданата агресия на Русия спрямо Украйна продължава да тежи върху икономиката в Европа и извън нея. Това нарушава търговията, води до недостиг на материали и допринася за високите цени на енергията и суровините. Тези фактори ще продължат да тежат върху доверието и да намалят растежа, особено в краткосрочен план. След като настоящите попътни ветрове утихнат, се очаква икономическата активност да се засили отново", съобщават от още от банката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3713 |07.06.2022 Световната банка предупреди за опасност от стагфлация, войната в Украйна спъва глобалния растеж . 0| 4270 |28.04.2022 Световната банка: Светът навлиза в епохата на ценови шок . 0| 4513 |26.04.2022 Световната банка: Цените на горивата и храните ще останат високо до края на 2024 г. . 0| 4039 |16.02.2022 България и Европейската космическа агенция подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads