Реклама / Ads
6| 5936 |13.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Франция ни партнира за "Белене"

.
Франция е стратегически партньор на България при изграждането на АЕЦ „Белене”, но решението за изграждането е на българската страна. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и Ан Ловержон, президент на френската компания “Арева”, която подписа Меморандум за сътрудничество с Българския енергиен холдинг, информира "Фокус".
 

Никога няма да ръководим вземането на решение – ние сме доставчици на мощности, които са собственост на държавата. Ние никога не сме искали да бъдем част от вземането на решенията и да определяме какво България или българското правителство иска да прави. Решението е изцяло и единствено българско. Погледнете какво става в Япония. Ние никога не бихме искали да играем лидерска роля при вземането на решението. Това заяви на свой ред  Ан Ловержан в отговор на въпрос, свързан с твърдението, че „Арева” ще участва по подходящ начин в решението за изграждането на проекта „Белене”.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че вече са информирали как сме структурирали своите действия относно АЕЦ „Белене”. „Успяхме още с три месеца да удължим срока преди да отидем на съд. От днес вече имаме подписан договор с банката HSBC – няма спор по това каква експертиза притежава този екип. Надяваме се до първи юни те да ни дадат няколкото основни параметри, които ни касаят – необходимост от производство на ток, пазар в региона, цена на централата, структуриране на компанията. И тъй като и „Арева” е един от подизпълнителите в АЕЦ „Белене”, а другата компания е „Сименс”, ще се допитаме до тях дали е възможно в рамките на този проект да постигнем всичките елементи на тази сигурност, за която се говори и в бъдеще време включително. Чак тогава ще отидем в парламента и ще представим пред депутатите какви са вариантите за вземане на решението, подчерта премиерът Борисов.

„Затова моля всички, които се упражняват на тази тема, да чуят това, което бе казано от президента на „Арева” за отговорното отношение по тази тема. В Европа се отчита, че ние сме похарчили много пари, отчита се колко е важно за България да се работи в тази посока. Франция ни е стратегически партньор именно, защото има и най-много централи, най-много строи в света и има най-добрата експертиза. В момента експертите на „Арева” са в офисите в Япония и помагат за преодоляването на кризата във "Фукушима”, каза още Бойко Борисов.

Премиерът благодари чрез президента на „Арева” и на президента Никола Саркози и още веднъж заяви: „На нас ни трябва много сериозна закрила в следващата година”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5883 |07.04.2011 Шматко и Трайков мълчат за "Белене"? . 3| 5393 |07.04.2011 Тр. Трайков: Цената за "Белене" не е обсъждана в Москва . 2| 6050 |05.04.2011 Трайков: Преговорите за "Белене" са в юридически вакуум . 25| 6834 |31.03.2011 Дж. Уорлик: България трябва сама да реши за АЕЦ "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads