Реклама / Ads
1| 9074 |01.02.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Гъбена чорба и африканско изкуство съжителстват в Трявна

.
Последният рекламен хит е призивът към българите да опознаят Родината, за да я обикнат. Наше допитване показа, че много хора смятат Трявна за супер град, но не са ходили там от години.
 

Трявна е уникален паметник на културата, утвърден като изключителен център на художествените занаяти, иконописа, дърворезбата и самобитната архитектура. Той е атрактивна дестинация за селски и еко туризъм, заради невероятно красивата си природа, свежия планински въздух и мекия климат.

Градът е сред стоте туристически обекта в България, прочут с „Тревненската иконописна школа", единствения в страната специализиран „Музей на резбарското и зографско изкуство",  както с музея на азиатското и африканското изкуство, който съдържа уникални произведения от различни екзотични държави.

Той е и родният град на гениалния наш поет Пенчо Славейков и съратника на Васил Левски - Ангел Кънчев. Днес в старата му част се откриват реставрирани и възрожденски къщи, павирани улици и действащи работилнички, в които местните майстори създават своите произведения по начина, по който са работели техните деди и прадеди от столетия насам.

trjavna-kasta_6.jpg

Трявна е разположен в северното подножие на Тревненския Балкан. Неговите склонове са естествените декори, придаващи на града очарованието на предпочитан планински курорт с оздравителен климат. В близост до града се намират Габрово, Дряново, Велико Търново, Мъглиж. Той възниква през втората половина на 12 век с името "Търнава". В Тревненския Балкан през 1192 г. българските царе Асен и Петър разгромяват войските на император Исак II Ангел. В чест на тази гръмка победа е изградена църквата "Св. Архангел Михаил", която се е запазила след няколко опожарявания. В момента е един от най-старите източноправославни храмове в Централна България. Заедно с църквата "Св. Никола" (построена през 40-те години на XIX век), играе жизнена роля в оцеляването на българският дух сред населението през годините на чуждото иго. През XVIII и началото на XIX в. градчето процъфтява благодарение на високата култура и на усета на гражданите за красота. Строят се къщи, училища и църкви, майстори занаятчии и дърворезбари създават свои гилдии и утвърждават влиянието на Тревненската художествена школа. Днес, създадените от тях шедьоври на изкуството, се съхраняват в различни музеи и къщи, запазили автентичния си ренесансов стил и архитектура. Някои от тях могат да бъдат видяни в една от най-интересните къщи, чийто тавани са покрити с незалязващи слънца - Даскаловата къща. За направата им са „виновни" Димитър Ошанеца и неговия помощник Иван Бочуковеца, които заради облог изработват гениални творения, останали недостижим връх в резбарското изкуство. В къщата се намира и единственият в страната специализиран музей на дърворезбата - „Музеят на резбарското и зографско изкуство", където е представена и колекция от резба и дървоскулптура на български ханове и царе, барелефи на възрожденски дейци на самобитния майстор-резбар Генчо Марангозов.

В друг музей, където са показани над 160 уникални икони, както и инструменти на някогашните зографи е „Тревненска иконописна школа". Тук се съхранява единствената представителна колекция на тревненските иконописци от XVIII век до края на XIX.

Особено колоритна, с щъркелово гнездо на комина, е сградата на „Музея за африканско изкуство" (някогашната баня). В нея има 200 предмета с произход от Тибет, Непал, Китай, Индия и някои африкански държави, които са част от дарение на българския скулптор Златко Паунов, живеещ в Ню Йорк. Всички те са оригинали, предимно с култово предназначение и са от различни времена - ІІ в. -  ХХ в.

trjavna-vecer_3.jpg

Безпорно обаче остават най-привлекателните за туристите обекти като: къщата - музей „Петко и Пенчо Славейкови", която е с битова и докуметална експозиция, показваща живота на двамата забележителни поети и възрожденски дейци; къщата-музей на Ангел Кънчев; къщата на дядо Добри; Райковата къща, която е типичен представител на късновъзрожденската тревненска архитектура, както и най - старата в града - Попангеловата къща.

Не може да бъде отмината и прочутата часовникова кула на града, датираща поне от средата на 18 век, споменавана от Славейков като основна причина за гордост у тревненци.От дясно на нея пък се намира старото „Школо", понастоящем музей на тревненската резбарска школа. В продължение на осем години с малки прекъсвания тук е учителствал Петко Р. Славейков. В него е основана една от най-ранните книгохранителници (1847 г.) в България и местното читалище "Трудолюбие" (1871 г.). Днес в школото се уреждат и временни изложби.

За културния живот на Трявна, може да се каже, че той се обогатява ежегодно -  през май има Славейкови дни, посветени на художественото слово. Отделно всяка нечетна година през август се провежда единствения международен пленер по дървопластика „Облог в Трявна".

В това китно градче, което е толкова наситено с богато културно наследство, все пак са оставени и следите на съвремието. Няколко тревненски хотела предлагат уют и добро обслужване за гостите си. Така например, от просторната тераса в старинен стил на двузвезния комплекс „Бръшлян" се открива и прекрасна гледка към града и то на прилични цени. Нощувката на вечер за човек е между 15-20 лева, взависимост от броя на леглата в стаята. Разбира се, ако предпочитате повече удобства и разнообразни удоволствия, хотелите с три звезди предлагат всичко това на цени между 32-42 лева на човек, а за цял апартамент - между 60-70 лева. Има и друга алтернатива - къщите за гости, които предлагат нощувки межу 20- 60 лева, взависимост от услугите, които предлагат. В самия град и около хотела механи и ресторанти ще задоволят вкуса и най-взискателните гости с изисканата си кухня и кулинарни специалитети. Непременно трябва да опитате гъбената чорба, с която тревненци се гордеят. От тук идва и изразът „прост като гъбена чорба", произлязъл от начина на приготвяне й. Това става с няколко вида горски гъби, към които се добавят ориз, (фиде), лук, тарос (естрагон), малко олио и сол на вкус. От смесването на няколкото вида гъби се получава много пикантен гъбен аромат, който се запазва именно от липсата на подправки. И друга готварска тайна крият тревненци - правенето на таратор. Едно е сигурно: към него се сервира и Тревненска сливова ракия, с която със сигурност ще се насладите на гостоприемството на този край.

gradove4.jpg

След всичко това, ако вече се чудите по какъв начин да стигнете най-бързо, вариантите са два: с кола или автобус. Цената на билета на последното е 17 лева, а ако хванете влак за по-малко пари, едно е сигурно - ще имате достатъчно време да се наслаждавате на пъти си до там.

Йочка Димитрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5509 |01.02.2008 Брокерът Димитър Георгиев: Жером Кервиел е поел ненужно голям риск . 0| 5739 |31.01.2008 Френската БНП Париба обмисля закупуването на Сосиете Женерал . 0| 6725 |31.01.2008 БФБ взе тазгодишния приз "Мистър/Мисис Икономика 2007 г." . 0| 5396 |30.01.2008 Резервираме почивки в България вече и чрез пощата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads