Реклама / Ads
0| 3035 |16.11.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В Габрово ще се топлят на ток: КЕВР спря лицензиите на ТЕЦ-а

.
Източник: Личен архив
Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което прекрати лицензиите на „Топлофикация - Габрово“ ЕАД за дейностите „производство на електрическа и топлинна енергия“ и „пренос на топлинна енергия“.
 

Искането за прекратяване беше подадено от самото топлофикационно дружество поради техническа невъзможност за изпълнение на лицензионната дейност, съобщават от КЕВР.

 

Преди да приеме решението, в съответствие с нормативната уредба КЕВР извърши анализ дали прекратяването на лицензионната дейност може да доведе до нарушаване сигурността на снабдяването на клиентите с електрическа или топлинна енергия, или да застраши националната сигурност и обществения ред. Изискани бяха становища от Министерство на енергетиката, МРРБ, МО, ДАНС, Областния управител на Габрово, кмета на община Габрово и Омбудсмана на Република България, както и от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО ЕАД) и „Електроразпределение Север“ АД.

 

Извършените проверки от контролните органи на МЕ и КЕВР са констатирали, че енергийният обект за производство на електрическа и топлинна енергия е в техническа невъзможност да работи през предстоящия отоплителен сезон 2023 – 2024 г. и да снабдява с топлинна енергия общо 4208 абонати.

 

Топлинните мощности на централата са неработещи от месец май 2023 г., липсва достатъчен оперативен и ремонтен персонал, не са изпълнени голяма част от дадените предписания.

 

Установено е, че ремонтната програма е без конкретни срокове и финансиране и включва само отстраняване на течове по тръбопроводи, подмяна на спирателна и регулираща арматура по топлопреносната мрежа и частична подмяна на тръбопроводи. 

 
В решението на КЕВР се посочва, че независимо от преустановяването на лицензионните дейности от „Топлофикация-Габрово“ ЕАД, за клиентите на дружеството е гарантирана възможността да се отопляват чрез електрическа енергия. Изисканата информация от Електроенергийния системен оператор е потвърдила, че дори при по-студена зима мощностите са достатъчни за обезпечаване електрозахранването на потребителите в гр. Габрово и няма да се стигне до претоварване на електропреносната мрежа.

 

По данни на „Електроразпределение Север“ АД след спирането на ТЕЦ „Габрово“ инсталираната мощност по подстанции в гр. Габрово също разполага с достатъчен резерв.

 

С решение на Министерския съвет от 19.10.2023 г., за битовите клиенти на дружеството, които няма да имат централно топлоснабдяване през отоплителния сезон 2023-2024 г., е одобрена Програма за подпомагане в размер до 730 000 лв., предвиждаща фиксирана сума на един MWh.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2690 |16.11.2023 Безплатни консултации с офталмолога проф. д-р Хасан Арифоглу на 1-ви и 2-ри декември 2023 г. в София . 0| 4843 |16.11.2023 Намаления до -50% на Black Weekend в Технополис . 4| 2821 |15.11.2023 Първенци сме в ЕС с най-голямо понижение на емисиите от парникови газове през второто тримесечие на 2023 г. . 3| 8633 |15.11.2023 Близо 7 млн. лева липсват от сметките на общината. Какво показа първата ревизия на новия кмет на Благоевград?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads