Реклама / Ads
2| 5351 |29.07.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Галабия парти на круиз по Нил

.
Галабия парти на круиз по Нил
Египет е необятен и може би най-добрият начин да видите възможно най-много от тази тайнствена страна, е с круиз по Нил. Корабът е луксозен, а местата, на които спираме са неповторими и по-лесно достъпни.
 

Корабът е на няколко етажа. На палубата има басейн, място за слънчеви бани и бар за студени напитки.

 

Ресторантът предлага различни ястия -  от традиционната кухня до европейски деликатеси. Задължително има няколко вида месо, салати, както и невероятните десерти.


.

Стаите са доста просторни. Докато си почивате, се наслаждавате на реката и местата, през които минава корабът. Няма шанс да ви е скучно тук, защото преходите са кратки, а докато сте на борда забавления не липсват. Има и вътрешен бар, както и магазин за сувенири и скъпоценни камъни. Разгледайте кораба тук

 

Круизът е интересен и защото плувате по единствената река, която пресича огромната пустиня Сахара и съответно губи огромно количество вода. Долината на р. Нил е една от най-красивите. Тя е същински оазис сред пустошта. Гъстата гора от финикови палми контрастира на златистите пясъчни дюни.

 

Долината на Нил осигурява препитание за много от жителите на Египет. Неслучайно по-голямата част от местното население живее именно в тази част на страната, където условията за земеделие са добри. Тук се намират някои от най-известните градове на Египет, като столицата Кайро и пирамидите в Гиза, историческият център Луксор, както и известният с огромния си язовир град Асуан.

 

Нил се образува от сливането на реките Бели Нил и Сини Нил край суданската столица – Хартум. Сини Нил изтича от езерото Тана в Етиопия и е източник на повечето вода и плодородни наноси, носени от реката. А Бели Нил има по-голяма дължина и води началото си от езерото Виктория в Уганда.


.

Дълго време Нил води класацията за най-дълга река в света. Но през 2007 година група изследователи предлага ново измерване на речната система на Амазонка, което включва съседното устие на река Пара и нова начална точка, въз основа на което Амазонка е обявена за най-дългата река в света, измествайки Нил. Две години по-късно екип от петима изследователи предлага методология за измерване, за която се приема, че предоставя най-надеждните и точни данни, а именно чрез сателитни изображения и от теренни изследвания на изворните региони.

 

Чрез нея са изчислени дължините на реки с дължина около или над 5000 km, в т.ч. Нил, Амазонка, Яндзъ, Мисисипи, Конго, Меконг и други. Измерени по този начин, Нил остава на първо място, следвана от  Амазонка.

 

Интересно е, че Нил тече през 8 държави: Танзания, Бурунди, Руанда, Уганда, Южен Судан, Етиопия, Судан и Египет.

 

Покрай реката е и най-населено. Тук са земеделските региони.

 

На територията  на страната има 4 нации. Бедуините са около 3.5 млн. Дошли са от арабския полуостров. Живеят предимно в пустинята, като има и морски бедуини. Организирани са на племена от 30 до 60 човека. Като станат над 60, шейхът ги разделя на две и определя водач. Всяко племе има по 3-ма първенци - вожд или шейх, лечител и един, който вписва децата и следи да няма кръвосмешение.

 

Бедуините живеят примитивно и без представа за времето. Те нямат календар. Когато се роди дете, се записва само годината на раждане. Вождът е единствен, който кара автомобил. Другите се придвижват на камили. Занимават се с животновъдство. С морските бедуини често си разменят стоки.

 

Държавата се опитва да ги приобщи, но това е трудна задача. Построили са им жилища, но те отказват да се нанесат в тях. Опъват си шатра отпред. За тях това е свобода и начин на живот.

 

Втората нация са нубийци - тъмни на цвят, негроидни черти, но са много приветливи. Някога населявали долината на Нил. С построяването на язовира, техните селища остават под водата. За да ги компенсират, им построяват град, но хората така и не свикват. Създават си селища по бреговете на язовира, близо до старите им жилища. Отглеждат крокодили за кожа и месо. В техните общества жените управляват и въртят къщата.

 

В Египет има и наследници на гърците, завладели Египет по времето на Александър Македонски. Занимават се с риболов и добив на петрол. Най-много са в Александрия. Там е средището на християнството в Египет.

 

И накрая египтяните. Те живеят в средната част на страната. Северните египтяни се обличат модерно с панталони и съвременни дрехи. Южните - обличат дълги роби и се стараят да запазят традициите.

 

Докато сме на кораба, можем и да пазаруваме. Към кораба се закача лодка, а търговците започват да ни показват кърпи, покривки и галабии – така се наричат дългите роби. Ако си харесаме нещо, го хвърлят на палубата – това е около 4 етажа височина. Парите се мятат обратно в лодката, като има опасност да паднат във водата. Тогава търговците наистина побесняват.

 

Времето е чудесно. До късно седим на палубата и се любуваме на прекрасния залез. С падането на мрака купонът на кораба започва. Още от ресторанта, едва приключили с вечерята, всички стават на крака в ритъма на весела музика. Пренасяме се в бара, където ни очаква грандиозно галабия парти.

 

Галабия е дълга свободна рокля, която носят местните. На тематичното парти всички гости трябва да са облечени с тези традиционни дрехи. Къде другаде ще можете да се почувствате като фараон или Клеопатра.

 

Има и томбола, а който спечели, трябва да танцува, за да откупи наградата си. Общо взето една изключително весела и приятна вечер с много настроение и хубави емоции.

 

Гледайте в Професия турист или изживейте всичко това с програмите на ЕКВАТОР

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5367 |14.02.2023 Оригинално място за вечеря или парти? Градината! . 2| 3740 |19.01.2023 Заради Нексо: Шефовете на Сметната палата и НАП казват в НС за даренията на партиите . 0| 3977 |28.03.2022 3 дни преди крайния срок: Само 45 от 127 партии са подали в Сметната палата отчетите си . 0| 4410 |22.03.2022 Стартира туристическият сезон за круизен туризъм по Дунав

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads