Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

3| 10163 |16.11.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Р. Гълъбинов за Фрог: На вечно изоставане обрича България Бюджет 2017

.
Румен Гълъбинов
Няма намерение за борба с корупцията, която спъва икономическото развитие и създава несигурност в населението и инвеститорите. България продължава да се управлява без ясни правила, прозрачност и предвидимост. Има необходимост от превенция срещу корупцията и проверка на процедурите за обществени поръчки, което да доведе до повишаване на доверието на инвеститорите. Това заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов след като бюджет 2017 г. мина през Финансовата комисия в НС.

Няма инициатива за административна реформа, като например съкращение на държавните разходи и въвеждане на добрите практики, свързани с електронното правителство и намаление на административната тежест в икономиката ни чрез ограничаване на разрешителните и лицензионните режими, както и преминаване към електронни регистрационни режими през интернет.

 

Няма разбиране за данъчна реформа, като например премахване на данъците, чиито малък приход не оправдава разходите за събирането им, като например данък наследство, данък дивидент и данък уикенд. Да се намали ДДС за лекарствата, за да се понижат цените им, защото цените на лекарствата в България са едни от най-високите в Европа и пациентите в България плащат твърде много от джоба си. Време е данъчната реформа в България да включва дискусия за промяна на подоходното облагане от регресивно към прогресивно.

 

Като начало трябва да се въведе необлагаем минимум на съществуващото данъчно подоходно облагане. Няма желание за реформа на доходите, като например въвеждане на безусловен базов доход, който да бъде приложен като заместител на настоящата система за социално подпомагане. Безусловният базов доход е инвестиция на държавата във всеки един гражданин. Бюджет 2017 г. отново пренебрегва правилото, че при разпределението на разходите между отбрана, образование и здравеопазване следва да се спазва пропорцията: 1-2-4. В бюджета за следващата година тези съотношения са в обратен ред. Не може да има балансиран бюджет на България при недофинансиране на образование, наука и здравеопазване. Образованието, определено за приоритет, както и науката, са системно недофинансирани.

 

При здравеопазването така наречената "реформа" е с доказана неефективност и масово се отхвърля от лекари и пациенти. Бюджет 2017 г. обрича България на продължаващо изоставане от средното европейско равнище и ни превръща в страна, която се сочи като негативен пример в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 15477 |16.11.2016 Само във Фрог: Бомба в полицията, спешно променят щата в интерес на шефовете . 3| 6334 |15.11.2016 Кр. Грудев за Фрог: Москов е най-вредният министър за пациентите . 2| 12212 |14.11.2016 Само във Фрог: Шефът на НСО търси закрила, за да остане на поста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ