Реклама / Ads
0| 3853 |14.06.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Газовата връзка с Гърция ще бъде готова през юли

.
Източник: БГНЕС
Газовата връзка с Гърция ще бъде завършена през месец юли и през нея ще получим милиард кубични метра азерски газ. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков пред журналисти.
 

Премиерът е на посещение във Велико Търново.

 

"Това, което се надявам, следващата голяма победа, която ще направим, това ще бъде в месец юли, да отворим гръцката връзка. Всички прогнозираха септември, октомври, не, ще бъде отворена през юли месец. Азерски газ ще тече през нея. Аз смятам да отида и до Баку  тази седмица за вечер, да потвърдим там количествата. Ще имаме един милиард кубични метра, които ще потекат съвсем скоро време. Очаквам между юли и август този милиард кубични метра да влезе в България, на цена, която е с пъти по-ниска от пазарната, която е в този момент", обясни Петков. 

 

"Не сме приключили с американския газ. Продължаваме да мислим, какви да са там най-добрите дългосрочни договори. Това, което едновременно се опитваме да направим е микс между втечнения газ и азерския газ, така че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на "Газпром", за да сме сигурни, че българската икономика стои конкурентноспособна и диверсифицирана. За всички, които повтарят, че най-лесно е сега да се плати в рубли. Какво става, ако през зимата, войната продължи в мащабите, в които продължава, Руската държава реши да спре газа. Ние трябва да сме сигурни, че имаме диверсифицирани опции и тази тръба, за която се говори от 12 години... ако успеем да я завършим за 6 месеца, ще е поредна победа за това правителство", обясни Петков. 

 

"Имаме уверенията, че това е така, сега просто изчакваме самата завършваща дейност на гръцката връзка и единия милиард ще влезе веднага щом връзката е завършена". Това отговори Петков на журналистически въпрос до колко е сигурно, че ще получим азерски газ на цена в пъти по-ниска от тази на световните пазари в момента. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8128 |25.03.2022 Златна връзка: Интерконекторът Гърция - България за газ вече е свързан с Азербайджан . 0| 4611 |09.03.2022 Близо 84 млн. евро ще се инвестират за развитие на граничните региони между България и Гърция . 0| 4716 |04.02.2022 Гърция маха теста за COVID-19 за влизане . 4| 6432 |26.01.2022 От 1 януари: Неустойки по 90 хил. евро на ден се начисляват на строителя на интерконектора с Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads