Реклама / Ads
0| 3454 |29.07.2022 НОВИНИ

Кирил Петков: Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август. Това обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът в оставка Кирил Петков.
 

„След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконекторната газова връзка с Гърция, днес вече имаме съществен напредък по финализирането на документалната част, която е нужна, за да влезе в експлоатация. Имаме Акт 14“, посочи министър-председателят. 

 

По думите му компанията, която е ангажирана с изграждането на интерконектора, е поела ангажимент до края на август да подсигури Акт 15 и Акт 16. 

 

Той обясни, че това е изключително важно за всички граждани, тъй като цената на газа пада в момента, в който има Акт 16: „Ползите от интерконектора с Гърция ще се усетят от всеки български гражданин и това ще се отрази пряко на цената на живота на хората, точно когато идва и зимата“.

 

„През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект, което е била против националния интерес и изцяло в интерес на „Газпром“, заяви ясно Петков и добави: „Т. нар. „евроатлантици“ скрито са работили за интереса на „Газпром“ през всичките тези години, имайки предвид и огромната разлика между цената на „Газпром“ и азерския газ. Азерският е в пъти по-евтин“.

 

„Нашето правителство доказа, че този проект може да бъде завършен за шест месеца и ако следващият месец не се стигне до Акт 16, въпреки готовността на всички участници в процеса, това ще означава, че отново сме се върнали в годините, в които националният интерес не е водещ. Вярвам, че това няма да бъде така“, завърши министър-председателят в оставка, след което даде думата на енергийния министър в оставка Александър Николов.

 

Той обеща, че от 1 ноември ще има осезаемо намаляване на цените.

 

На думите на президента, че правителството оставя криза и хаос в енергетиката, Николов заяви, че е готов на дебат, за да погледнат производственото и финасовото състояние на дружествата.

 

„България е износител на електрическа енергия в мащаб, в който не е била никога. Балансираме абсолютно целия регион и у нас за първи път има международни компании и инвеститори със заявен интерес от няколко стотин милиарда“, уточни министърът в оставка.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3420 |28.07.2022 Кирил Петков: Енергийното министерство ще предложи договор за доставка на 7 кораба с втечнен газ . 0| 3561 |27.07.2022 ВКС възстанови Кирил Добрев като член на БСП . 0| 4191 |27.07.2022 Отцепилият се от ИТН Георги Георгиев отива в ПП. Същото прави и Кирил Симеонов . 0| 6904 |27.07.2022 Кирил Петков: Единият от реакторите на АЕЦ ”Козлодуй” да заработи с гориво от ”Уестингхаус”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads