Реклама / Ads
0| 3275 |15.03.2022 НОВИНИ

България ще намали енергийната зависимост от Русия с ⅔ до края на годината… ако се наложи

.
България ще спази изискването на Европейския съюз да намали газовата си зависимост от Русия до края на годината, но ако се наложи. Към момента няма нарушения по дългосрочния ни договор с ”Газпром” за доставката на природен газ, който е в сила до края на годината. Страната има план за действие, ако доставките от Русия секнат заради войната в Украйна.
 

Това стана ясно от думите на енергйния министър Александър Николов по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

 

Страната ни има възможност да получава гориво от различни дестинации, включително Гърция и Турция. Проблем са транспортните разходи за доставка на втечнен природен газ, обясни Николов. Страната ни прави опити да използва в пълнота договора си с Азербайджан, въпреки посписания анекс, с който голяма част от количеството газ се отказва. Ако бъде изпълнен в пълнота обаче, той може да гарантира 30% от нуждите на България.

 

"За нас има добра и лоша новина. Добрата новина е, че се намираме на място, на което имаме възможност да използваме алтернативни трасета, както и че инфраструктурата ни позволява сериозна свързаност с всички съседни държави, включително и за доставки на втечнен газ. Лошата новина е това, че има значителни транспортни разходи и е трудно да се вземе подобно решение и то в по-голям мащаб", посочи Николов.

 

От ключово значение за следващия отоплителен сезон в страната ще са както азерския газ, така и интерконекторът с Гърция. По думите на Николов проектът ще бъде завършен в срок и забавяне на строежа няма. Интерконекторът ще е готов до 1 юли.

 

Той изрази и личното си мнение, че най-добрата алтернатива на газа е водородът и в следващите 4-5 години България трябва да развие това производство - "в началото на локално ниво". У нас вече има компании, които имат технологичната възможност да заменят природния газ с водород.

 

Поради критичната ситуация компенсациите за небитовите потребители ще продължат и през месец април. Размерът на компенсацията ще бъде обсъден на среща с индустриалните организации в следващите дни, а яснота ще има следващата седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2826 |15.03.2022 Министър Божанов: България ще предложи на ЕС мерки за регулиране на дигиталния свят . 0| 2917 |15.03.2022 Цветан Цветанов: България не може да се възползва от Фонда за европейска солидарност, защото няма подписано споразумение с ЕК по оперативните програми . 0| 3089 |15.03.2022 Kathimerini: НАТО разполага 3000 военни в България и Румъния . 0| 3310 |15.03.2022 Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен идва в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads