Реклама / Ads
0| 2620 |18.08.2022 НОВИНИ

Пламен Димитров: Цената на газа ще е по-висока през септември

.
България може да разчита на дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан, който захранва около 30% от потреблението на страната. Останалите обеми трябва да се търсят на спот пазарите и да се договарят месец за месец. Страната ще бъде силно зависима от цените на еврейските газови хъбове.
 

Това поясни пред БНР д-р Пламен Димитров, експерт в Българското геополитическо дружество. И подчерта, че дори "Газпром" да е продължил да доставя газ на България, страната ни отново би била зависима от тези цени. "Цената по договора с "Газпром" е 70% обвързана с котировките на хъба TTF в Нидерландия. Илюзия е, че високите цени на хъбовете вредят на България само когато няма дългосрочен договор".

 

Димитров допълни, че ако от октомври започнем да плащаме 1/3 от необходимия ни газ по ниска цена - за азербайджанския, може да се очаква леко понижение на общата цена на газа за България. "Моята прогноза е, че през септември ще имаме най-висока цена".

Той подчерта, че през миналата година "Газпром" е доставял около 155 млрд. куб. метра газ, което е около 12-13% от международната търговия с природен газ в света.

 

"Тези обеми могат да бъдат заменени с доставка на втечнен газ. Пазарът на втечнен газ в световен мащаб е 516 млрд. куб. метра. В момента наблюдаваме преразпределение. Имаме недостиг в глобален мащаб и високи цени. Без втечнен газ ще останат по-бедните държави, а всички обеми, които не са блокирани с дългосрочен договор, ще се насочат към Европа и това става.

 

Проблемът е, че Европа няма достатъчно капацитет на терминалите да поеме този обем за внос. Това ще бъде коригирано за 1-2 години. Върви процес на глобално преразпределение на потоците втечнен газ. До няколко месеца Русия ще разбере, че тактиката ѝ не върши работа и може да възобнови доставките за европейските си клиенти". Експертът увери, че през тази зима ще има газ за Европа, но ще бъде скъп.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2794 |17.08.2022 Министър Димитров: Ще се грижим за бежанците, но не можем да ги поставяме в по-добри условия от българите . 0| 2599 |16.08.2022 С 2,5 евро цента скача цената на газа в Германия . 0| 2820 |15.08.2022 Министър Илин Димитров: Записванията за зимния сезон са стартирали, в Обединеното кралство има ръст от 20% . 0| 4791 |13.08.2022 Йотова: Тежка зима чака България. Петков: Гръцката връзка е факт, цената ще е 4 пъти по-ниска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads