Реклама / Ads
4| 7290 |03.08.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Глас от СДС: Продажбата на земеделска земя на чужденци трябва да се разреши

.
Румен Христов
Интерес от страна на чужденци за закупуване на българска земеделска земя няма. Редно е, след като сме подписали международен договор, да спазим регламентите и да се съобразим с поетите ангажименти към Европейския съюз, посочи зам.-председателят на Съюза на демократичните сили (СДС) Румен Христов.
 
След като темата предизвика широк обществен дебат и редица недоволства, депутатите решиха, че забраната за продажба на земеделска земя на чужденци ще се преразглежда най-рано през септември 2017 г. Тогава трябва да бъде готов и нов набор от критерии на Европейската комисия за регулация в сектора.

Миналата седмица земеделското министерство инициира законодателни промени за отпадане на въведеното през 2014 г. правило за уседналост от пет години при покупката на земеделска земя в България. Заради това ограничение, което нарушава основни свободи в Европейския съюз (ЕС) като движение на хора, стоки, услуги и капитали, м.г. Брюксел започна наказателна процедура срещу страната. Според земеделското министерство, ако забраната не отпадне, България ще бъде глобена с минимум 830 хил. евро.

"Земеделска земя на територията на България може да бъде изкупувана от чужденци към днешна дата. Забраната всъщност е за чуждестранни физически и юридически лица. За български юридически лица е такава няма. И ако чужденци със зли намерения регистрират дружество с ограничена отговорност на територията на страната, те могат да купят земеделска земя", подчерта Румен Христов.

Пред  ON AIR той допълни още, че земите и в момента се ползват по предназначение и е важно те просто да бъдат правилно стопанисвани.

А във връзка с Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който България и Македония подписаха, гостът бе категоричен, че той е резултат от работата на много правителства, но най-вече вследствие от решителността на македонския премиер Зоран Заев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4786 |19.07.2017 Отлагат възможността чужденците да купуват родна земеделска земя . 1| 5417 |18.07.2017 Стойнев: Ще се съдим с ЕК за продажбата на земя на чужденци . 1| 3954 |25.01.2017 Гърците струпват земеделска техника при границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads