Реклама / Ads
13| 8015 |16.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Готов е докладът на БАН за АЕЦ „Белене“, може да реализираме проекта

.
Проф. Атанас Тасев
Върви се към реализация на проекта АЕЦ „Белене“, обяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той съобщи, че е готов финалният доклад на експертите от БАН за бъдещето на проекта. Един от изводите, е че след 10-15 години в региона ще има необходимост от строежа на нови ядрени мощност заради дефицит на електроенергия.
 

Ние сме похарчили почти 3 милиарда лв. за нещо, което е пасив. За да се превърне в актив то трябва да бъде задействано. Има няколко сценария. Един вече се провали, тоест да продадем в движение оборудването, оказа се невъзможно. Сега следващият сценарий е да се продаде предприятието „Белене“ ако се намери инвеститор, ако не се отива на следващия сценарий – да се инсталира като 7 и 8 блок на площадка Козлодуй. И финалният катастрофичен сценарий – да го наречем на скрап или да го оставим като паметник на неустойчивото поведение на няколко правителства досега.“, каза още пред ТВ Европа той.

Към момента вариантът държавата сама да строи Белене не стои на дневен ред, защото има интерес от частен инвеститор.

Ако дойде инвеститор, който може да привлече евтин ресурс, той може и пазарно към 30-та година да се позиционира. Освен това има предварителна информация и тя е потвърдена с писмо до министър Петкова от чуждестранен инвеститор, който дори смята да изгради правотоков терминал от Белене през Сърбия, Черна гора, Адриатика и да влезе в Северна Италия. Защо правотоков – защото правотоковия кабел ни изключва от синхрона на обединените електроенергийни системи, в които ние не можем пазарно да се позиционираме в Централноевропейските пазари, защото трансграничният капацитет е ограничен. Освен това правотоковият терминал има по-ниски загуби и най-важното което е – не изисква синхронизация, обясни    проф. Атанас Тасев:

Външният инвеститор ще се ориентира към износ на електроенергия, прогнозира още експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3960 |13.10.2017 Премиерът информира хора от ЕК с подготовката за европредседателството . 0| 4084 |27.09.2017 Топлофикациите са готови да пуснат парното в София и Пловдив . 1| 4926 |25.09.2017 Лидерът на германските либерали готов да признае Крим за руски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads