Реклама / Ads
1| 4891 |13.01.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Хампарцумян разяснява: ”Крипто” може да е борса, но не е банка. Също не е валута

.
Левон Хампарцумян
”Крипто” нека да бъде, но банка не е, защото не е регулирана. Може да е борса, но не е банка. Също не е валута. Ако кажем ”високорисков актив”, всичко си идва на мястото. Тази нова нерегулирана среда привлича хора с не толкова чисти намерения”. Така финансистът Левон Хампарцумян коментира пред журналисти започналата вчера акция в офисите на фирмата за международна търговия с криптовалута Nexo.
 

"2022 година е най-лошата за хора с нормални пари. Банките не дават лихви, а борсите паднаха с 15% масово. Ако на този фон, ти даваш 15-20%. Това е чудо, което говори за страшен интелект, или има елемент на надценяване на възможностите", добави той.


"Един от основните проблеми в търговията с криптовалути е, че няма ясни регулации. За страната има един акт от 2018 година на БНБ, който забранява на банките да превеждат или оперират със сметки на крипто. Има и акт на НАП, че доходите трябва да бъдат обложени с данъци", допълни Павел Георгиев, зам.-председател на Асоциацията на Етичните хакери.






"Нещо, което изглежда много сладко, не е хубаво. Основните жертви на тези операции или ощетените, не са българи", обясни той.


Криптопазарът е нерегулиран. Там, където става замяната на криптоактиви с реални пари, трябва да бъде регулиран. Замяната на криптоактиви трябва да остане нерегулиране", коментира и Димитър Ганчев, зам.-председател на Интернет общество.


"Спорът на "Нексо" с американските регулатори е дали набирането на депозити в крипто, а не в пари, е банкова дейност и дали са депозити в класическия смисъл на думата. 8 щата решиха, че това е банкова дейност и им я забраниха", уточни той.https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/osadena-8-amerikanski-shtata-sazdadena-bivsh-deputat-koia-kompaniiata-nexo.html

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3797 |13.07.2022 Хампарцумян: Бедни сме, защото не сме добре политически подредени . 3| 5564 |12.11.2021 Хампарцумян: При младите може да говорим за предприемане на по-рискови инвестиции . 9| 11204 |09.11.2021 Хампарцумян за цените на имотите: Надува се балон, няма причина да струват колкото в Атина и Виена . 11| 50544 |02.11.2021 Банкерът Хампарцумян съветва: Продавайте, лихвите по депозитите ще скочат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads