Реклама / Ads
1| 4711 |05.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Харчим 2 пъти повече пари за руския газ

.
България купува природния газ от Русия два пъти по-скъпо от Германия. Това показват данни на консултантската компания East European Gas Analysis, които са официално публикуване на нейния сайт, предаде АСН.
 

Информацията се отнася до второто тримесечие на тази година, когато Германия е купувала руското синьо гориво на цени между 150 и 155 долара за 1000 кубични метра. В същото време България е получавала природния газ срещу 295 долара.

Подобна е ситуацията и спрямо Турция. Югоизточната ни съседка получава синьо гориво от Русия през газопровода "Син поток", който минава по дъното на Черно море и през България. И докато по директната тръба до Русия газът тече към Турция срещу 280-290 долара за 1000 кубика, което е близо до цената, която плаща България, количествата, които минават през нашата територия, се купуват от Анкара за около 150 долара. Интересното е, че този газ, влизайки в България, струва два пъти по-скъпо, отколкото напускайки територията ни.

Без съмнение става въпрос за несъстоятелни харчове от страна на българската държава, които тя прави след подписаното от Румен Овчеров допълнително споразумение 18 декември 2006 г., което бе широко коментирано през последната седмица. Както министърът на икономиката Трайчо Трайков неколкократно заяви, преди подписването на този документ, цената на синьото гориво за България е била 83 долара. В същото време и транзитните такси, които получаваме за доставките през наша територия, са най-ниските в света.

Очевидно е, че ситуацията можеше да е обратната, ако този документ, подписан в "интерес" на българската държава, не съществуваше.

Утре в София пристига заместникът на Путин - Виктор Зубков за преговори по съвместните енергийни проекти - „Белене", Южен поток и Бургас-Александруполис.

По този повод енергийният министър Румен Овчаров от правителството на Станишев коментира, че България сега има възможности за постигане на по-добри условия при преговорите с Русия, като се актуализират ценовите равнища в зависимост от борсовите цени, цитиран от БНР.

Той обаче е категоричен, че това е доста опасно и трябва внимателно да се анализира, тъй като, ако сега цените са малко по-ниски от дългосрочните, не значи, че ще продължат да бъдат такива и през следващия период от време.
Според Овчеров днес е важното е да не си изгубиш стратегията, транзита през България и неговото увеличаване, доставките за страната ни за 30 години. Доставките са гарантирани, но параметрите на договора сега трябва да бъдат уточнени, допълни той.

Припомняме, миналата седмица Румен Овчаров обяви по адрес на премиера: „Свършили сме черната работа. Той не знае дори как да обере дивидентите, а се скара с Русия".

А по отношение на енергийния министър Овчаров допълни - „Трайчо трябва да ми сложи портрета - защото съм му свършил черната работа. И той сега обира дивидентите, и не само това, ами успя и да се скара с Русия".

Вчера Борисов заяви, че оценката за управлението му зависи и от изхода от тези преговори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5532 |07.06.2010 С. Дянков: МВР по-малко да говорят, повече да работят! . 0| 4716 |17.05.2010 Сините искат повече права за общините . 3| 5659 |28.04.2010 С. Дянков: Концентрация на държавни средства в 3 банки? Повече контрол! . 4| 4979 |23.04.2010 Кой харчи повече, надскачат се икономисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads