Реклама / Ads
1| 5815 |10.01.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Хвърковати чети" ще помагат за усвояване на евросредствата

.
“Екипи на колела” и Академия по управление на проекти ще помогнат за по-доброто усвояване на евросредствата през новия програмен период (2014 - 2020 г.). Това става ясно от поредния вариант на споразумението за партньорство между България и ЕК. Документът очертава приоритетите за изразходване на европарите за 7-те години.
 

В документа е записано, че със средства от бъдещата програма “Добро управление” ще се финансира създаването на Академия за управление на проекти. В нея ще се обучават държавни служители, които отговарят за европрограмите и чиновници от държавните и общински институции, които изпълняват проекти. Курсовете ще са по-общи, а за спецификите по всяка програма ще продължат обученията, организирани от управляващите органи.

“Екипи на колела” ще има по Програмата за развитие на селските райони. Те ще обикалят страната, за да информират земеделците и общините за възможностите по програмата. Ще има и “мобилни екипи от експерти, които да достигат до най-отдалечени и изолирани селски райони, за да предоставят необходимата информация и обучение”, пише в споразумението. Ще се промени и заплащането за чиновниците, работещи с европари. Вместо допълнителна твърда сума към заплатата те ще вземат бонуси в зависимост от свършената работа.

В споразумението се предвижда още държавните стимули за инвеститорите, като изграждане на инфраструктура до фабриката, обучение на служители и връщане на част от платените за тях осигуровки, да се покриват с пари от еврофондовете. Сега за това се разчита само на националния бюджет, а ресурсът от години е недостатъчен.

В този програмен период ще бъде отделено специално внимание на най-бедния район у нас и в ЕС - Северозападния. Проектите от този регион ще получават предимство при кандидатстването. Акцентите ще са развитие на земеделието, туризма, транспортно-логистичния бизнес, академичния сектор, иновациите и високите технологии, както и инвестициите в социалната сфера, образованието, здравеопазването, човешките ресурси. Първоначално беше предвидено специална подкрепа да има за Смолянско. Това е отпаднало след забележка от ЕК.

Промени има и при разпределението на парите за големите градове по програма “Региони в растеж”. Брюксел на няколко пъти отбеляза, че България е включила прекалено много градове в програмата - 67, и това ще намали ефекта от европарите. Сега правителството предлага броят на градовете да не се променя, но 80% от парите по “Региони в растеж” да отидат за 39-те най-големи. Останалите 28 ще получат едва 20% от ресурса.


В новия проект на споразумението за партньорство между България и ЕК не е посочено как средствата от еврофондовете ще бъдат разпределени между 7-те оперативни програми. Именно това беше една от забележките на Брюксел по предишния вариант на споразумението.

Преди няколко седмици Брюксел предупреди, че 647 млн. евро от европарите, които България трябва да използва в периода 2014-2020 година, се губят в сметките на кабинета. Несъответствието не включва парите по програмите за селските райони и за рибарство, за които България досега не е представила официално разпределение.

“За България са допустими 7,472 млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Европейския социален фонд, но в таблицата по оперативни програми са представени общо 6,825 млрд. евро, което е със 647 млн. по-малко”, написа тогава ЕК.

В четвъртък от кабинета на вицепремиера Зинаида Златанова обясниха, че в новия варииант липсва разпределение на парите, тъй като по него все още се работело.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5867 |31.07.2013 Банките ще помагат на данъчните . 11| 5794 |16.03.2013 От чужбина ни помагат с 60 млн. лв. . 6| 5333 |21.01.2011 Фирмите и държавата ще подпомагат тютюнопроизводителите . 0| 5188 |03.03.2010 Подпомагат тютюнопроизводители по нова схема

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads