Реклама / Ads
0| 3333 |23.08.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Яйцата стават лукс, пилешкото също поскъпва рязко

.
Източник: БГНЕС
Производители очакват цена на яйце над 50 ст. за брой от есента. Очаква се и поскъпване на пилешкото месо.
 

„Себестойността на птицевъдните продукти се формира от цените на зърнените култури, енергоресурсите и трудовите възнаграждения. Ескалацията при цените на зърното са рекордни тази година. При тези скъпи суровини ставаме неконкурентни на европейския пазар. Високата цена на себестойност и на производство води до покачване на цената на пазара, съответно и до намаляване на потреблението“, заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

 

Той посочи, че при яйцата и месото скокът в цената е еднакъв - около 30% в сравнение с миналата година, и предположи, че тази тенденция е и при останалите хранителни продукти от животински произход.

 

„Всичко зависи от това дали ще бъде овладяна енергийната криза в страната. От суровините зависят цените на яйцата и от потреблението. Когато цените растат, потреблението намалява. Прогнозите са за рецесия“, твърди Гълъбов.

 

Той сподели, че 2021 г. е била много тежка година за цялото животновъдство, в частност за птицевъдство и свиневъдство, които са най-засегнати, тъй като са и най-индустриални отрасли. Цените на енергоресурсите там оказват голямо влияние, също и цените на зърното. Съюзът на птицевъдите очаква около 20% от загубите да се поемат от държавна помощ, която е гласувана в Министерския съвет.

 

„Фалити не знам дали се очакват, защото голяма задлъжнялост в сектора няма. В момента, ако не се наблюдават фалити, това е, защото по-големите компании предвидливо са закупили зърно на други цени и в момента изчерпват количества, които са закупени на съвсем други нива. Очакваме сега да излязат на пазара почти всички животновъди да търсят зърно, но в момента и предлагането не е много голямо“, смята Гълъбов.

 

На въпроса за колко ще се продава едно яйце и един кг пилешко месо, той отговори, че трудно може да се прогнозира цена, защото пазарът е функция на търсене и предлагане. Фермерите намаляват производството, тъй като, ако не го намалят, ще генерират сериозни загуби.

 

„При тези безумни цени и тази икономика, която мога да оприлича с криво огледало, не вярвам, че потребителите ще купуват яйца по 50 ст. Най-вероятно отливът от пазара ще е сериозен и това са нива, които ще изместят потребителското търсене към други алтернативни продукти. То вече е почти лукс, защото ръст от 30% не е нормален за една година. Най-малко е желан от производителите. В птицевъдството се печели от обороти, не от високи цени. Сега сме принудени да намалим производството и да увеличим цените, за да не фалираме“, обясни Гълъбов.

 

Според него вече е шокиращо увеличението при хранителните продукти и трябва да се овладее пазарът, но за тази цел трябва да се потърсят причините. „Колкото по-малко се намесва държавата в икономиката, толкова по-добре ще бъде за нея и потребителите“, убеден е той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5978 |27.12.2021 За българите най-стабилната инвестиция си остават имотите, категоричен е финансист . 0| 4246 |02.09.2021 Пенчо Милков към регионалното министерство: Част от таксите от Дунав мост трябва да остават в Русе . 0| 4194 |12.08.2021 Проучване: Мъжете остават по-дълго от жените в дома на родителите си . 0| 4587 |07.06.2021 Остават три дни до откриването на TRUCK EXPO 2021

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads