Реклама / Ads
4| 9616 |27.01.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Инфлацията у нас - все така висока. Влизаме в еврозоната най-рано догодина

.
Инфлацията у нас остава висока, а темпът, с който се забавя е недостатъчен, за да се покрият критериите за приемане на България в еврозоната. В същото време само за последния месец от годината банките са раздали нови 407 млн. лв. ипотечни кредити, отчита статистиката на БНБ.
 

Средният темп на забавяне на инфлацията в момента е 0.2 процентни пункта и при запазване на тази тенденция България не би могла да приеме еврото след година. Средногодишната инфлация у нас е 8.6%, а за да влезем в еврозоната трябва да бъде под 4.4%.


Извън външните фактори като пандемията и войната в Украйна, вътрешните фактори, които помпат инфлацията у нас са зависимостта на страната от вноса на горива и високата степен на енергоемкост на индустрията.


"Реакцията на фирмите да не жертват част от печалбата си за сметка на непокачване на цените доведе до това спираловидно разходите влекат след себе си покачване на цените", каза проф. Надя Иванова, преподавател в Стопанския факултет на СУ пред Българската национална телевизия.





Ръстът в доходите възпрепятства антиинфлационните мерки, а политическата нестабилност е допринесла за невъзможността от провеждане на последователна макрополитика и справяне с високите цени. От БНБ посочват, че имат готовност за още мерки към банките, с които да се намали потребителското търсене и кредитирането, а така и да се намали инфлацията. Експерти обаче изразяват съмнение, че тези мерки могат да окажат влияние, което да отвори пътя на страната към еврозоната от 1 януари 2025 г.


"Борбата с инфлацията изисква един по-дълъг времеви лаг и каквито и мерки да вземем сега, не бива да ги очакваме в рамките на следващите няколко месеца до излизането на конвергентния доклад. Тези мерки са закъснели според мен и трябваше по-смело де действа централната банка", каза проф. Надя Иванова.


"Ние ще виждаме средносрочно една доста висока инфлация. Всички прогнози на големите институции - от ЕК, през Световната банка до нашето собствено министерство сочи, че ще има ръст в цените от порядъка на 2,3,4%, дори до 2026-2027 година", посочи Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика.


В краткосрочен план експертите не очакват охлаждане на имотния пазар у нас.


"Търговските банки ще отреагират на тези мерки вероятно с малко по-предпазлива и осторожна политика по-отношение на кредитораздаването с оглед на балансирането на състоянието на техните портфейли. Но лично аз съм песимист по отношение на това, че пазара на имоти ще претърпи радикална промяна по отношение на цените", коментира проф. Надя Иванова.


Този юни България очаква конвергентен доклад, който ще посочи дали страната е готова за еврото. Ако обаче има ново отлагане, от БНБ прогнозират неблагоприятно развитие на инфлацията у нас и ново затягане на мерките.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5060 |27.01.2024 Държавата ще плаща изцяло осигуряването на учениците в дуално обучение . 1| 6141 |26.01.2024 Мароко и имперските градове . 4| 6241 |25.01.2024 Балкански Шенген: Политици предлагат отваряне на границата между България, Гърция и Румъния . 0| 4889 |24.01.2024 Петър Гергьовски спечели първото място на Европейската купа в Пампорово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads