Реклама / Ads
1| 3052 |23.11.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Инжекция за 260 млн. чака хазната от таксата за транзит на руски газ

.
Приходи в размер на около 260 млн. лева от таксата за пренос на руски газ чакат да влязат в хазната. Не е обаче съвсем ясно как точно ще се случи това, тъй като не се знае по какъв начин ще бъдат взети от руската “Газпромекспорт”, пишат от Българското национално радио.
 

Въвеждането на таксата в размер на 20 лева на мегаватчас за транзита на руски газ предизвика остри реакции. Такива имаше от Сърбия и Унгария, които са пряко засегнати от нея. Имаше реакции обаче и у нас. Бившият енергиен министър от кабинета на Румен Радев Росен Христов пък обвърза въвеждането им с проверката, която Европейската комисия започна по договора с турската компания “Боташ”.

 

ФрогНюз припомня, че сделката беше шумно оповестена с фанфари от служебния кабинет на президента. Споразумението е между “Булгаргаз” и турската държавна газова компания “Боташ” за достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция до края на 2035 г. Това споразумение обаче дойде малко след като руския президент Владимир Путин и турския държавник Реджеп Ердоган се споразумяха за изграждане на газов хъб. Тогавашният министър на енергетиката Румен Христов уверяваше упорито депутатите от енергийната комисия в НС, че договорът е за инфраструктура, чрез която да бъде доставян втечнен газ чрез танкери по море и няма отношение с въпросния газов хъб. Христов дори заплаши със съд Денков заради обвиненията в злоупотреби.  Бившият енергиен министър Александър Николов обаче предупреди, че цената за този договор ще е “катастрофална за България” и определи като “странно” сключването на толкова дългосрочен договор (за 13 г.) от служебен кабинет с мандат от 3 месеца.

 

Европейската комисия иска да разбере в действителност ли има нарушения по този договор и увери, че “няма да се поколебае” да предприеме съответните действия, ако такова бъде констатирано. Според Росен Христов обаче тази проверка не е заради проблеми с договора и Брюксел иска да провери дали България няма да получи “твърде голямо стратегическо предимство” с въвеждането на тези такси.

 

Въведената такса в размер на 20 лева на мегаватчас предизвика реакции не само у нас, но и в Сърбия и Унгария, които се притесняват, че ще се оскъпят доставките им на руски газ.

 

"Булгартрансгаз" е подал съответната акцизна декларация за първия отчетен период, който е 13/31 октомври. Подали сме го към Агенция "Митници". Стриктно изпълнявайки указанията на министъра на финансите по отношение установяване на начина на произход на природния газ. Така че очакваме да намерим най-правилното решение по отношение на тези вече натрупани задължения на "Булгартрансгаз" към фиска. За първия период са около 140 000 000 лв. Вторият период, който е вече от ноември до влизането в сила на закона. Общата сума би била в порядъка на 260 000 000 лв.", коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов пред журналисти.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5749 |23.11.2023 Честито! Вдигат цените в магазина заради нови данъци . 0| 2829 |22.11.2023 "Булгаргаз" предлага природният газ да поскъпне с 8% през декември . 0| 3416 |22.11.2023 Стоян Панчев за управлението на личните ни финанси и грешките с парите ни . 0| 4968 |21.11.2023 Бонус без депозит бг – Открий желания бонус сега!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads