Реклама / Ads
22| 5256 |20.10.2023 НОВИНИ

Проверката на ЕК за договора с "Боташ" била заради таксите за Унгария и Сърбия, смята бившият енергиен министър на Радев

.
Европейската комисия погнала договора с турската компания "Боташ" заради наложените от редовния кабинет такси, които задължиха Сърбия и Унгария да плащат за преминаващия през намиращия се у нас "Турски поток" руски газ. Тази теза изрази в ефира на Българската национална телевизия бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов, по чието време всъщност договорът (обект на множество критики) беше сключен. 
 

Европейската комисия, твърди Христов, е видяла в България "една агресивна политика" спрямо други европейски държави и опит да се облагодетелства за тяхна сметка. 


"Неслучайно двете проверки тръгнаха едновременно. ЕК има съмнения за нарушаване на европейските правила за защита на конкуренцията. Искат да проверят дали чрез този договор не можем да събираме допълнителни такси", категоричен беше Христов. 


Сделката с турската компания “Боташ” беше шумно оповестена с фанфари от служебния кабинет на президента. Споразумението е между “Булгаргаз” и турската държавна газова компания “Боташ” за достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция до края на 2035 г. Това споразумение обаче дойде малко след като руския президент Владимир Путин и турския държавник Реджеп Ердоган се споразумяха за изграждане на газов хъб.


Тогавашният министър на енергетиката Румен Христов уверяваше упорито депутатите от енергийната комисия в НС, че договорът е за инфраструктура, чрез която да бъде доставян втечнен газ чрез танкери по море и няма отношение с въпросния газов хъб. Христов дори заплаши със съд Денков заради обвиненията в злоупотреби. 


Бившият енергиен министър Александър Николов обаче предупреди, че цената за този договор ще е “катастрофална за България” и определи като “странно” сключването на толкова дългосрочен договор (за 13 г.) от служебен кабинет с мандат от 3 месеца.


Сега и Европейската комисия иска да разбере в действителност ли има нарушения по този договор и увери, че “няма да се поколебае” да предприеме съответните действия, ако такова бъде констатирано.


"Когато беше подписан този договор, той беше приветстван от всички наши евроатлантически партньори. Видяха го като прозорец към световния пазар на газ и път за диверсификация. В момента го виждат като път, на който във всеки момент ние можем да сложим бариера", смята бившият служебен енергиен министър. 


Христов отхвърли категорично всякакви съмнения и заяви, че договорът вече е проверен: 


"Има си регламент, който изисква тези договори да бъдат предоставени в Европа за преглед. Предоставени са. Ако искаха да го проверяват като договор, да са инициирали много пъти тази проверка. В момента се проверява дали "Булгаргаз" може да се облаготеделства незаконно от този договор", категоричен бе Христов. 


Всъщност едно от опасенията беше именно, че "Булгаргаз" може да осъществи монопол.


"Липсата на междусистемно споразумение лиши всеки опериращ в България национален или друг търговец да има достъп до турските терминали и тази привилегия държавата прехвърли само на “Булгаргаз”, коментира пред ФрогНюз енергийният експерт Илиян Василев в дните, когато стана ясно, че ще се сключи подобен договор. 


Той бе категоричен, че държавата укрепва монопола на "Булгаргаз". 


Бившият служебен министър на Радев всъщност заяви, че "всичко е възможно" и "Булгаргаз" спокойно може да се превърне в монополист, както се тревожат от ЕК, защото - "видяхте - налагат такси". 


В същото време Христов заяви, че налагането на такива такси не е забранено, но заяви, че санкциите срещу Русия са "европейска политика" и като такава би трябвало да се съгласуват с ЕК. 


"Това е международен договор. Капацитетът е резервиран. Все едно Азербайджан да каже, че трябва да плащаме повече пари. Все едно Сърбия и Унгария да искат повече пари, за да пускат кораби през р. Дунав", обясни още Христов.


Христов заяви, че Европа проверявала дали България няма да получи "твърде голямо стратегическо предимство". Бившият енергиен министър в кабинета на Радев отказа да коментира дали страната ни е задължена да плати толкова много пари - около 3 млрд. лева, без да се използва капацитета, защото "не може да коментира цифри". Отрече обаче, че срещу 270 млн. лева на практика България гарантира на "Боташ" достъп до пазара без да има изискване за доказване на произхода. 


Всъщност едно от основните опасения около този договор беше, че именно от Турция ще влиза газов микс, в който има и руско гориво. 


"Не е вярно. За всеки газ, който "Булгаргаз" купува, се изисква сертификат за произход. СЕга не знам как е. Задължително купувахме неруски газ. Договорът с "Боташ" е магистралата, по която да мине камиона. Това е само път за доставка", обясни Христов. 


В отговор на въпрос означава ли това, че Турция може да продава на когото си иска и каквото си иска, Христов посочи, че страната ни не нарушава санкциите срещу Русия и никъде няма забрана за купуване на руски газ. 


"Всички условия по този договор са конфиденциални", категоричен бе Христов и отговори, че "няма представа" защо едните цифри са ясни, а тези които касаят интересите на страната ни - не. 


"Договорът е сключен изцяло в полза на България", категоричен беше бившият енергиен министър.


Росен Христов се притеснявал за евроинтеграцията на България, защото страната ни се превърнала в агресивна държава спрямо европейска страна - Унгария. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4469 |20.10.2023 Новите мишени на Кремъл: Русия преследва адвокатите на Алексей Навални . 11| 5443 |20.10.2023 По следите на звено 29155: Агентите на ГРУ, взривили складове в Европа . 35| 7731 |20.10.2023 Западни медии: България нанесе неочакван удар на Русия . 11| 4704 |20.10.2023 Изнасилвания и депортации на деца в Русия. Нови доказателства за ООН за руските престъпления в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads