Реклама / Ads
14| 4917 |23.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Южното Черноморие без ток, министър Трайков си трае

.
Мрак затисна Южното Черноморие
Втори ден сводките за токови аварии по Южното Черноморие приличат на тези на Инфорбюро по време на войната. Десетки хиляди туристи в курортите на север от Бургас са без ток второ денонощие заради голяма авария на далекопровод.
 

Счупен е 110-киловолтов стълб на далекопровод, намиращ се на територията на област Варна, собственост на НЕК. Без ток все още са бургаският квартал "Сарафово", село Ахелой, Каблешково, Поморие, Обзор, част от Свети Влас, Слънчев бряг и Несебър. От компанията увериха, че правят всичко възможно аварията да бъде отстранена колкото се може по-бързо. ЕVN Bulgaria е в постоянен контакт с местната власт и НЕК, а екипи на двете дружества работят съвместно от момента на възникване на аварията.

Обърнете внимание на израза „EVN е в постоянен контакт с местната власт и НЕК”. По-глупаво словосъчетание в такъв момент едва ли може да се измисли. Вместо да отстранява повредата, EVN е в „контакт”. Курорти и селища обаче тънат в мрак, сякаш Алесандро Волта все още не е открил електричеството...

Какво се получава. Единственото нещо, което все още работи що-годе нормално у нас е туристическият бизнес. В обстановка на криза, на него разчитат близо милион българи, за да си изкарват прехраната. Естествено е в края на юли най-натоварено да е Южното Черноморие. И изведнъж хоп – няма ток. А изчезне ли тока спират хладилници, асансьори, климатици, електроуреди, кухни, бани и тоалетни стават труднодостъпни и пр. несгоди. Само че какво са виновни туристите, които са си платили, за да почиват и да се чувстват уютно в България? И като им се развали кефа те съвсем логично ще потърсят правата си и ще заведат искове срещу хотелиери и ресторантьори за недоставени услуги. Така е по белия свят, така ще е вече и у нас, колкото и да не им се вярва на някои наши управници и на инвеститори като австрийската EVN. Вече се чу, че собственици на хотелски комплекси в Поморийско, като Миро Севлиевски, например, ще си търсят правата в съда срещу виновните за абсурдната ситуация. Десетки хотелиери били готови да последват техния пример, защото загубите се изчисляват в стотици хиляди.

Странно е мълчанието в такъв момент на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Именно ведомството би трябвало да действа като линейка в подобни случаи и да даде рамо на хората от туристическия бранш. Министър Трайчо Трайков обаче не взима отношение. Вероятно смята, че проблемът е на НЕК и EVN и те трябва сами да се оправят с токовия хаос. Ако чуе обаче какви пожелания и клетви се отправят към доскорошните му работодатели от австрийската компания от жертвите на повредата, ушите му ще почервенеят. Сигурно е приятно да пиеш шампанско след взимането на проекта „Горна Арда”, а мисълта, че ще спечелиш десетки милиони да радва сърцето ти, но това не те освобождава от задълженията като електроразпределително дружество. Освен това именно държавата, която министър Трайков представлява чрез ведомството си, притежава 75 на сто от дружеството „Слънчев бряг” АД и той би трябвало да защитава като лъв интересите на курорта и туризма като цяло и да търси отговорност от виновните.

А драматизмът още не се е разминал. Неподаването на ток към мина „Черно море”, например, изложи на опасност живота на близо 200 човека, които останаха в забоите и бяха изведени аварийно. И ако можеш да махнеш с ръка по повод недоумението на чужденците, че напитките им са топли и трябва да носят куфарите си по етажите, да си играеш с човешкия живот е твърде опасно и осъдително.

За сведение на министъра, това е четвъртият случай на прекъсване на електрозахранването от началото на летния сезон. Което е лош знак.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5345 |19.07.2010 Тр. Трайков: В руски газов плен сме . 0| 5757 |16.07.2010 Трайков: 835 млн. ни струва "Южен поток" . 0| 5342 |12.07.2010 Министър опрощава лихви, при платени вноски към НОИ . 1| 4830 |09.07.2010 Трайков скочи срещу монопола на БТК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads