Реклама / Ads
0| 5870 |05.05.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как да се лекуваме с билки и подправки - съвети от Занзибар

.
Не случайно наричат Занзибар островът на подправките.
 

Откъде идва това име решихме да проверим с екипа на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. Заобиколени сме от индийско орехче, лимонова трева, ванилия, джинджифил и още много други, които дори не можем да разпознаем. Намираме се в плантация за подправки и ще ви разкажем как можем да ги използваме не само за готвене, но и за лечение.

 

Може би най-почитаното дърво тук – Фу фу. Наричат го краля на дървото. Използват го като противозачатъчно, защото убива сперматозоидите. Помага и за лечение на очите, като капки. То стимулира секрецията на тялото.

 

Още едно любопитно растение – Дърво червило. Червените му плодове се изсушават, стриват и се използват за червило. Но ако бързате, директно откъснете един плод и си сложете цвят на устните. Ще се получи апетитен червеникав цвят.

 

Индийското орехче съдържа много полезни неща, но в по-големи количества тази подправка може да бъде изключително опасна. Тя действа като наркотик и предизвиква неприятни усещания.


.

 

А кардамонът изостря вкуса на храната и кафето. В медицината го използват при хора с високо кръвно или диабет. Добавят кардамон към захарта или солта и в устата им избухва такъв вкус, че все едно са яли цял ден сладко.

 

Има и растение, което се ползва при ухапване от змия. Пуска смола, която неутрализира змийската отрова. Ако се нагрее, отделя повече смола. Е, ако ви ухапе черна мамба, това няма да помогне.

 

Всички сме яли джинджифил, но тук виждаме как расте и директно си изравяме по едно коренче. Ползите за здравето са много, а тук го използват и при готвене на месо. Добавят го при приготвяне на диви животни, за да убие специфичния аромат и да направи месото по-крехко.

 

Плантацията е огромна, а заобикалящите ни видове са кой от кой по-интересен. Всяко едно стръкче има значение и важно приложение в живота на местните. Канелата, например, е много популярна подправка у нас, която добавяме дори и към кафето. Любопитно е, че от нея се прави и прочутото тигрово масло за настинки и синузит. Пръчките канела се правят от кората, а листата се ядат.


.

 

За алое и вълшебното му влияние върху кожата и организма също няма да ви разказвам подробно. Само ще ви кажа, че е незаменимо при изгаряне. Можете да отчупите листо, да обелите кората и да се намажете с вътрешността му. Широко разпространени в аптеките са гел от алое, със същите полезни качества.

 

Каква е разликата между бял, зелен, червен и черен пипер? Всъщност това е едно и също растение, но зависи кога ще го откъснете от дървото.

 

Нещо, от което всички сме страдали, е преяждане. Затова помагат листа от къри. Премахва газовете от корема и подпомага храносмилането.

 

Рициново масло се прави от определен вид дърво. А от кората се добива течност, която се използва за дезинфекция.

 

Изключително важна подправка е и куркумата. Освен в кулинарията, тя се използва и в медицината – помага при алцхаймер. Ако човек вече има тази болест, може да забави развитието. Нашият водач с гордост ни казва, че в Занзибар имат силна куркума, джинджифил и пипер.

 

Местните знаят много за растенията и използват всяко листенце и коренче от тях. В селата няма лекари. Затова разчитат на природните лекарства и в много случаи им помагат.

 

Докато ние изучаваме различните растения и дървета в плантацията, домакините ни направиха гривни с пръстени и корони от палмови листа. Какъв е майсторлъкът за сваляне на кокосови орехи от дървото? Знаете ли, че карамфилът се използва за избелване на зъби, а от уханния иланг-иланг се правят парфюми? 


.

 

Всичко това ще видите в този епизод на предаването или сами да преживеете с програмите на ЕКВАТОР.

 

Автор и водещ: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4970 |05.05.2022 Кукушева предупреди: Рискуваме България да остане без хляб в някои райони . 0| 5076 |04.05.2022 Winbet определи Интер за фаворит във финала на Купата на Италия . 0| 4881 |04.05.2022 Сайтът на inbet залози е вече достъпен онлайн . 0| 6343 |02.05.2022 Евгений Кънев: Войната разбули мита за „гениалния стратег Путин“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads