Реклама / Ads
16| 9397 |07.03.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как се "роди" българското менте, писало доклада за КТБ

.
Д-р Вера Ахундова
На 10.11.2015 г. успоредно със сигнала ни до Главния прокурор срещу засекретяването на доклада за разследването на финансовите операции в КТБ на разследващата фирма „Alixpartners Services UK” LLР, изпратихме и писма до оригиналната американска компания „Alixpartners” и до двете й дъщерни фирми във Великобритания - „Alixpartners UK” LLР и „Alixpartners” LTD, а също така и до „Alixpartners Services UK” LLР.
 
В тях предложихме съдействието си, предаването на многобройни документи за незаконни и незаконосъобразни действия на БНБ, Прокуратурата, квесторите и синдиците на КТБ най-вече във връзка с увреждането на масата на несъстоятелността на банката за целия период 2014-2016 г. Поискахме телефон и лице за контакт, като предложихме и опция да контактуват с нас през авдокатската кантора на английски клиент на КТБ с надгарантиран влог, който е и наш член.

Опитите на английските ни колеги да посетят на място  седалището на „Българската Аликс” се оказа невъзможно, тъй като в адресния и фирмен регистър на посочения адрес такава фирма не фигурираше.

 

Нашите проучвания в Търговския пегистър на Англия и Уелс „Companies House” дадоха следните резултати:

Съществуват четири компании с Аликспартнърс в името си: „Alixpartners :

1.       „Alixpartners” LTD – клон на оригиналната американска компания,

повечето от членовете на която са американски граждани;

      2.„Alixpartners UK” LLР – чисто английски клон на американската компания с преобладанащ брой членове на партнорството и служители – английски граждани. В нея участва и гражданинът на САЩ Джон Джоузеф Колинс, който е представен и във фирмата в САЩ.

3.„Alixpartners Services UK” LLР, в която участва „Alixpartners UK” LLР, представен от Дж.Колинс;

4.„Alixpartners Finance” LTD.

 

Фирмената история на „Аликспартнърс” ЛЛП има четири одобрени устава на нови дъщерни компании до 2014 г. с предмет на дейност – друга стопанска дейност. „Българската” компания не фигурира като дъщерна на оригиналната разследваща компания.

 

Защо все пак е било необходимо регистрирането на нова фирма за изпълнението на един единствен договор – този с КТБ?

 

Известна е практиката да се регистрират индивидуални фирми /изкушавам се да кажа за мръсни поръчки/ поради направената оценка за дадена страна или зона като рискова, а и за да се избегнат евентуални съдебни спорове и плащането на вреди и щети като неустойка. Точно такава е практиката на счетоводно-одитиращите компании в България с франчайзингов договор за използване на наименованието на фирмата-майка /Делойт, Ърнест енд Янг, КПМГ и др./.


Една от най-вероятните хипотези за регистрираните във фирма „Alixpartners Services UK LLP /Limited lialilities partnership/ промени в собствеността и управлението са свързани, обаче,  с измененията в Закона за малките бизнеси, предприятията и заетостта от 2015 г., чиято цел е изсветляването на бизнеса и борбата срещу прането на пари /The Small Business, Enterprise and Employment Act 2015/.  Съгласно тези промени, влезли в сила от 01.01.2016 г. във Великобритания  се създава РЕГИСТЪР НА ЛИЦАТА СЪС „ЗНАЧИТЕЛЕН КОНТРОЛ” /REGISTER OF PEOPLE WITH “SIGNIFICANT CONTROL”/. Това изисква всички собственици в едно дружество с над 25 % собственост на акциите и дяловете да бъдат регистрирани в този регистър.

 

Информацията в Регистъра на лицата-собственици със значителен контрол ще бъде публична и достъпна за всички в Търговския регистър на компаниите, а неподаването й /краен срок 29.02.2016 г./ подлежи на санкции и високи глоби.

 

Поради навременното излизане на Дж. Колинс и компанията му от съдружието  „Alixpartners Services UK” LLР, на него няма да се налага да включва себе си или други възможни собственици на дялове в специална декларация. А времето ще покаже дали е имало или има български собственици.

 

 „Alixpartners Services UK” LLР е подала изискваното по закон двумесечно предизвестие, с което се иска прилагането на скъсен данъчен период за фирмата. Дружеството е подало данъчна декларация на 12.01.2016 г. заедно със заявление за напускането/прекратяването на участието на „Alixpartners UK” LLР като съсобственик и на представляващия го Дж. Колинс като специален член – изпълнителен директор и главен консултант на дружеството. Окончателно отношенията са прекратени на 22.01.2016 г., което е отразено и в търговския регистър. Не е известно как е разпределена собствеността върху дяловете на партньорите, които вече са 27. Но по-ранното подаване на данъчна декларация означава, че Дж.Колинс вече не е регистриран като директор, че данъците на фирмата са определени и вероятно платени авансово и печалбата на дружеството от изпълнението на българския договор с КТБ и ФГВ вече разпределена и получена от собствениците.

 

Интересното е, че в оригиналната британска компания „Alixpartners UK” LLР

има доста имена, под названието или името на които е вписано номинален член, представен на базата на специално споразумение за представителство /Nominee agreement/ или номинален корпоративен секретар /Nominee secretary/, което индикира скрити собственици. Макар че подобно вписване липсва в „българската” „Аликспартнърс Сървисиз” ЛЛП, някои от „номиналните” лица от британската фирма фигурират в нея. Тези истински собственици вече следва да са заявени пред Търговския регистър.

 

Що се отнася до структурата на „Alixpartners Services UK” LLР, водещите фигури като специален партньор при регистрирането на фирмата на 12.01.2015 г. са „Alixpartners UK” LLР”, представлявани от Джон Джоузеф Колинс, роден през 1951 г., т.е. на 65 години, и още две лица. Всички назначения са направени на 23 март 2015 г., като с опит в дейността, възложена им от синдиците на КТБ, там вероятно могат да бъдат посочени само 2-3 имена, т.е. на хората, които са работили и във фирмата-майка. Но и това понятие – фирма-майка е условно, тъй като, както вече споменахме, във фирмената история „има четири одобрени устава на нови дъщерни компании до 2014 г. с предмет на дейност – друга стопанска дейност, но „Българската” компания не фигурира като дъщерна на оригиналната разследваща компания.

 

Всички въпросителни около избора на именно тази компаниая за анализ и разследване на дейността на КТБ остават открити. Същото се отнася до съставянето на къса листа от компании-кандидати да подадат заявка и оферта по предложения търг на КТБ и ФГВ, критериите за избора им, цената, оригиналността на договора и гаранциите за връщане на евентуално избягали капитали.

 

Ясно е, обаче, че договорът едва ли предполага втора фаза на изпълнение и едва ли предвижда проследяване и връщане на средства, ако има такива.

 

А и не е ясно колко още ще просъществува компанията със специално предназначение „Alixpartners Services UK” LLР...

 

ALIXPARTNERS SERVICES UK LLP
Company number OC397453


ALIXPARTNERS SERVICES UK LLP
Company number OC397453


ALIXPARTNERS SERVICES UK LLP
Company number OC397453

 

НПО „Ние, Гражданите”

Д-р Вера Ахундова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5593 |03.11.2015 „ДОМЕЙН БОЙАР“ супербрандът на българското вино . 14| 6657 |16.11.2013 70 хил. избират съседите пред българското за Нова година . 0| 7232 |14.09.2013 Българското семейство харчи средно 300 лева за първия учебен ден . 52| 6666 |19.03.2012 Дж. Уорлик: Трайков ще е загуба за българското правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads