Как да съхранявате правилно плодовете и зеленчуците?
Днес ще ви запознаем с няколко полезни съвета, които ще ви помогнат следващия път да бъдете по-внимателни при подреждането на продуктите след пазар.
Краставиците
Според много хора краставиците са едни от най-непретенциозните зеленчуци. Но дали е така?
Краставицата е много чувствителна и не трябва да я съхранявате на едно и също място с други плодове и зеленчуци. Това е така, защото много от тях отделят етиленов газ, който спомага за по-бързото разваляне и загниване. Дръжте ги в хладилника на отделен рафт и ще се наслаждавате на прясна салата и свежия вкус, който помните от детството си.
Съхранение на билки и подправки
Билките и подправките са много нежни, затова след измиване трябва да подсушите добре листата и да отрежете дръжките им. След това може да ги поставите в специален съд или чаша пълна с вода. По този начин може да ги съхранявате в хладилника или на плота в кухнята.
Не забравяйте, че е важно да подменяте водата им, за да може да запазите тяхната свежест за по-дълго време.
Кореноплодни зеленчуци
Онези зеленчуци, които живеят под земята, е логично да държите на тъмно. Това са картофи, репи, моркови, лук и т.н.. За да ги запазите, освен на тъмно трябва да ги държите и на хладно, влажно място, като може да ги сложите в специална дишаща торба и след това да ги поставите на отделен рафт в хладилника.
Важно е да знаете, че не трябва да държите лука и картофите заедно, защото се развалят по-лесно и покълват по-бързо.
Горските плодове
Това са едни от най-нежните и изключително вкусни плодове. За съжаление, те се развалят много бързо, затова може да ги измивате точно преди консумация. Ако сте закупили по-голямо количество, може да направите разтвор 1:3 с оцет и вода и да ги измиете с него преди да ги поставите в хладилника. След като го направите, отцедете и подсушете плодовете с хартия.
Където има ябълки, няма портокали
Тези два плода определено не се разбират. Дръжте ги на отделни места в хладилника, за да избегнете загниването им. Причината отново е етиленовият газ, затова следващия път обърнете внимание къде разпределяте покупките от магазина.
Бананите
Има много хора, които предпочитат да консумират по-зелени банани, а това е невъзможно, когато чепката стои цяла. Затова ги разделяйте, за да може всеки банан поотделно да узрее по различно време. Една част от тях може да съхранявате в купа на кухненския плод, а друга – в хладилника.
Неузряло авокадо
Ако чакате неузрялото авокадо и искате да забързате процеса, то го поставете на стайна температура заедно с бананите. Газът, който се отделя, ще го накара да узрее по-бързо и скоро ще си направите желаното и чакано гуакамоле.
Доматите
Тях не трябва да държите в хладилника, защото няма да имат сладостта, която очаквате от току-що откъснат домат, събирали слънце и вода. Дръжте ги на стайна температура, за да извлечете най-доброто от вкуса им.
Може да приготвите място в кухнята, което да бъде само за съхранение на плодове и зеленчуци. Именно за онези, които не е добре да са в хладилника или за такива, които искате да разделите, заради отделянето на етиленовия газ.
Чрез правилното съхранение на плодовете и зеленчуците ще можете да ги консумирате за много по-дълго време свежи и запазени. Бъдете готови да бъдете изненадани и да се наслаждавате на новите навици, които ще ви спестят пари и ще ви помогнатда намалите изхвърлянето на продукти.
Моля, подкрепете ни.