Реклама / Ads
0| 4222 |09.02.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как да съхранявате правилно плодовете и зеленчуците?

.
Ако съхранявате плодовете и зеленчуците както трябва, ще се радвате на техните полезни вещества много по-дълго време. Като ги подреждате правилно в хладилника или килера на дома си, ще удължите живота им след откъсване.
 

Днес ще ви запознаем с няколко полезни съвета, които ще ви помогнат следващия път да бъдете по-внимателни при подреждането на продуктите след пазар.

 

Краставиците

 

Според много хора краставиците са едни от най-непретенциозните зеленчуци. Но дали е така?

 

Краставицата е много чувствителна и не трябва да я съхранявате на едно и също място с други плодове и зеленчуци. Това е така, защото много от тях отделят етиленов газ, който спомага за по-бързото разваляне и загниване. Дръжте ги в хладилника на отделен рафт и ще се наслаждавате на прясна салата и свежия вкус, който помните от детството си.

 

Съхранение на билки и подправки

 

Билките и подправките са много нежни, затова след измиване трябва да подсушите добре листата и да отрежете дръжките им. След това може да ги поставите в специален съд или чаша пълна с вода. По този начин може да ги съхранявате в хладилника или на плота в кухнята.

 

Не забравяйте, че е важно да подменяте водата им, за да може да запазите тяхната свежест за по-дълго време.

 

Кореноплодни зеленчуци


Онези зеленчуци, които живеят под земята, е логично да държите на тъмно. Това са картофи, репи, моркови, лук и т.н.. За да ги запазите, освен на тъмно трябва да ги държите и на хладно, влажно място, като може да ги сложите в специална дишаща торба и след това да ги поставите на отделен рафт в хладилника.

 

Важно е да знаете, че не трябва да държите лука и картофите заедно, защото се развалят по-лесно и покълват по-бързо.

 

Горските плодове


Това са едни от най-нежните и изключително вкусни плодове. За съжаление, те се развалят много бързо, затова може да ги измивате точно преди консумация. Ако сте закупили по-голямо количество, може да направите разтвор 1:3 с оцет и вода и да ги измиете с него преди да ги поставите в хладилника. След като го направите, отцедете и подсушете плодовете с хартия.


Където има ябълки, няма портокали


Тези два плода определено не се разбират. Дръжте ги на отделни места в хладилника, за да избегнете загниването им. Причината отново е етиленовият газ, затова следващия път обърнете внимание къде разпределяте покупките от магазина.

 

Бананите


Има много хора, които предпочитат да консумират по-зелени банани, а това е невъзможно, когато чепката стои цяла. Затова ги разделяйте, за да може всеки банан поотделно да узрее по различно време. Една част от тях може да съхранявате в купа на кухненския плод, а друга – в хладилника.


Неузряло авокадо


Ако чакате неузрялото авокадо и искате да забързате процеса, то го поставете на стайна температура заедно с бананите. Газът, който се отделя, ще го накара да узрее по-бързо и скоро ще си направите желаното и чакано гуакамоле.


Доматите


Тях не трябва да държите в хладилника, защото няма да имат сладостта, която очаквате от току-що откъснат домат, събирали слънце и вода. Дръжте ги на стайна температура, за да извлечете най-доброто от вкуса им.

 

Може да приготвите място в кухнята, което да бъде само за съхранение на плодове и зеленчуци. Именно за онези, които не е добре да са в хладилника или за такива, които искате да разделите, заради отделянето на етиленовия газ.

 

Чрез правилното съхранение на плодовете и зеленчуците ще можете да ги консумирате за много по-дълго време свежи и запазени. Бъдете готови да бъдете изненадани и да се наслаждавате на новите навици, които ще ви спестят пари и ще ви помогнатда намалите изхвърлянето на продукти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3894 |08.02.2022 Рекорд! Над 3 млн. лв. са събрани от началото на 19-тата ”Българска Коледа” . 0| 4374 |08.02.2022 Общините договориха с Василев компенсации за скъпия ток, поискаха от Караджов 300 млн. за ремонт на пътища . 1| 3965 |08.02.2022 Министър Проданов отчете двойно увеличение на чуждестранните туристи у нас . 1| 5020 |08.02.2022 Икономист: Напрежението Русия-Украйна може да стане „черен лебед“, който да обърне Бюджет 2022

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads