Реклама / Ads
33| 6699 |15.01.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кери: Русия да отдалечи отмъщението за България

.
Джон Кери и Бойко Борисов Източник: Булфото
България живее във времена, в които има много предизвикателства в нейния регион. Америка е абсолютно ангажирана с преодоляване на тези предизвикателства, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.
 

Беше препотвърдено стратегическото партньорсто. Разгледани бяха  въпроси на регионалните предизвикателства, сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, енергийната сигурност и върховенството на закона. Ще продължим сътрудничеството в отбраната, енергийната сигурност и връзките между народите на България и САЩ, каза премиерът Бойко Борисов.

 

Изграждането на мирна Европа още не е завършен проект. Америка е ангажирана за една силна и суверенна България. Покрихме много теми като например за сигурността, върховенството на закона, енергийната диверсификация, започна Кери.

 

Създадохме 4 работни група, за да затвърдим нашето сътрудничество. САЩ и България ще задълбочават своите съвмeстни учения. Ще актуализираме българските военни сили, за да са съвместими с НАТО, продължава Кери.

 

Голяма част от срещата мина в разговори за енергетиката. Трябва да има свързаност със съседите. Обсъдихме специфични мерки, които ще бъдат предприети в тази насока.  България трябва да засили върховенството на закона. Бил съм прокурор преди да се присъединя към сената. Като част от сената съм се борил срещу прането на пари и корупцията. Нито една страна не е предпазена от корупцията. Това е проблем, който го има навсякъде, посочи Кери.  

 

Увеличаваме отворените места в програмата Кенеди. Харесва ми храма в Бобошево, Свети Йоан в Несебър. Всички трябва да опазим връзката с миналото. Древните богатства стават жертва на грабежи. Ще изискваме да стоим рамо до рамо за опазване на културата, обеща Кери.

 

Беше препотвърдено стратегическото партньорсто. Разгледани бяха  въпроси на регионалните предизвикателства, сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, енергийната сигурност и върховенството на закона. Ще продължим сътрудничеството в отбраната, енергийната сигурност и връзките между народите на България и САЩ, каза на пресконференцията премиерът Бойко Борисов.

Ние обсъдихме за американските инвестиии в България. Има големи възможности, особено в енергийната диверсификация. Никоя страна не трябва да е зависима от друга страна. САЩ са готови да помогнат на България, която направи трудни решения. Ще помогнем да се дадат инвестиции, да създадем единен план на бъдещето. Ще изпратим един енергиен експерт, който да работи с вашето министерство на енергетиката и се разработи план. Ще осигурим разработването на план за енергийно бъдеще. Ще помогнем за реформа на съдебната система и борбата с корупцията. Колкото по-бръзо се проведат тези реформи, толкова по-бързо ще дойдат и инвестициите. Ние разбираме безпокойсдтвото от спиране "Южен поток" и ще помогнем чрез определени компании. Ангажираме се с това. Така Кери отговори на въпрос за бъдещи американски инвестиции в България.

Заявявали сме, че има мораториум за шистовия газ, докато се намери технология, която да гарантира екологията в региона. По тази тема позицията ни е ясна. Поискали сме Уестинхаус да бъде инвеститор по този проект и да намерим финасово-икономическа схема, която да ни е от полза. Връзка за газ с Гърция поискахме да е изградена с европейски пари, допълни Борисов.

Има механизми за финансиране. Има потенциал да се работи по-задълбочено и затова сме създали работна група, да се видят възможностите и да се определят приоритети. България заслужава по-добра енергийна сигурност, като се има предвид факта, че "Южен поток" няма да се осъществи. С ЕС полагаме усилия да насърчим усилията за решаване на тези въпроси, особено построяването на интерконектор с Гърция. Има и други начини за финансиране, посочи държавният секретар на САЩ.

Ще отида във Франция да покажа обичта на американците към французите. Да покажем, че сме добри приятели на Франция, че отношенията ни са много близки. така Кери отговори на въпрос дали отива в Париж, да се извини, че е нямало представител на САЩ на марша на премиерите и президентите в Париж.

Вярвам, че Русия ще се отдалечи от идеите за отмъщение. Дали ще реши да се занимава с това, не знаем. Смятаме, че е много важно е да бъде уважаван суверенитета на България. Смятам, че Русия може да вземе различни решения от тези в момента. Надявам се да се постигне проспериращ регион, за което говорихме с премиера, каза още Кери.

Приветстваме да има безвизов режим за САЩ. Това ще укрепи връзките, ще продължим да работим по този въпрос. Има строги критерии, които да бъдат спазени, обясни държавният секретар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6231 |19.12.2014 Русия обмисля идеята за газов хъб на българска територия . 15| 5352 |10.12.2014 Медведев: Санкциите срещу Русия носят 40 млрд.евро загуби за европейската икономика . 3| 6417 |27.11.2014 Ангелкова преговаря с Турция, Русия, Китай за визите . 1| 6559 |22.07.2014 Търгуват с опасни кремове от Русия и Швейцария

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads