Реклама / Ads
0| 3284 |29.09.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кметът на Русе в дискусия с представители на най-бързо развиващите се местни компании и бизнес организации

.
Кметът Пенчо Милков бе сред официалните гости в дискусията за бизнеса и развитието на Русе, организирана от в-к „Капитал“.
 

„Основният ми приоритет е насочването на погледа на държавата към града ни. Целта ми винаги е била да превърнем проблемите на Русе в национални, но и възможностите на Русе във възможности на България“, заяви Пенчо Милков.

 

Настоящият екип на Община Русе работи с пето правителство и е в очакване на новото, като най-важните за русенци теми - магистралата Русе-Велико Търново, свързаността с Румъния и удълбочаването на Дунав, остават на дневен ред.

 

„Благодаря за активната позиция на посланика ни в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков и председателя на Службата по търговско-икономически въпроси Ивайло Маринов. В рамките на месеци, съвместно с местната власт и общността, успяха да претворят тема, която бе толкова обсъждана през годините, в официално споразумение. С него Румъния признава въпроса за изграждането на втори мост и двете страни следва да превърнат в национални приоритети редовното удълбочаване на реката“, допълни кметът.

 

Той настоя, че съществуват два начина Русе да печели от големия тежкотоварен трафик. Първият е изграждането на голям паркинг, който ще генерира ежегодни приходи на русенци. Освен това държавата трябва да разпределя приходите от Дунав мост справедливо между общините, които са по трасето на камионите, като Община Русе е представила правния модел, по който това може да се случи.

 

„Нечестно е ние да получаваме толкова, колкото получават други общини с много по-малък тежкотоварен трафик, и се радвам, че днес много от кандидат-депутатите усвоиха тази реторика, която поддържам от години“, категоричен бе Пенчо Милков.

 

Той и кметът на Община Свищов Генчо Генчев се обединиха около идеята за съвместно сътрудничество между общините, което е заложено в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

 

В дискусията се включиха още Данаил Русев, собственик и управител на "Андрея шипинг и трейдинг", и изпълнителният директор на Българо-румънската търговско промишлена палата Елеонора Иванова. Тя разказа за положителните тенденции в развитието на икономическите връзки със северната ни съседка. „Стокооборотът между България и Румъния е нараснал 17 пъти от периода 2003-2005 г. насам и тази година гони 7 млрд. евро“, сподели Иванова. Обобщено бе, че Русе и Дунав заслужават национално внимание и потенциалът на района може да бъде отключен единствено, ако първо са налице големи инвестиции в свързващата инфраструктура.

 

„На Русе предстоят много добри неща и подавам ръка на бизнеса и на всеки, който иска да градим заедно бъдещето на града“, заключи кметът.

 

Форумът продължи с още две дискусии за бъдещето на енергетиката, нисковъглеродната икономика и IT технологиите, в които се включиха представители на частния и публичния сектор в Русе.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5061 |29.10.2021 Кметът Пенчо Милков връчи наградите „Русе 21. Век“ . 1| 4169 |28.06.2021 Представители на туристическия бранш излизат на протест . 0| 5054 |16.09.2015 Представители на бизнеса влизат в бордовете на държавните енергийни дружества . 3| 6350 |25.02.2014 Местим си търговските представители от Европа в Африка и Азия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads