Реклама / Ads
4| 5038 |10.10.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КНСБ: Българинът е най-беден в ЕС

.
Пламен Димитров
За последните четири години средната реална работна заплата на българина се е увеличила с 31 – 32 на сто, отчете президентът на КНСБ Пламен Димитров. Въпреки това българинът продължава да бъде най-беден в Европейския съюз, добави той.
 

Според Димитров е добре, че е премахнато пълното замразяване на доходите от времето на Симеон Дянков и е започнало увеличение. За това той изтъкна усилията на синдикатите. Темповете на растеж на доходите обаче трябва да се запазят, каза още Димитров. От КНСБ са категорични, че през следващата година заплатите трябва да се повишат с 8 – 10 – 15 на сто.

 

Това го диктува пазарът, който е отворен към държавите на ЕС, аргументира се Димитров. Докато сметката на българина излиза, че в чужбина ще има по-добри доходи, няма да се справим с изтичането на квалифицирана работна ръка, каза лидерът на КНСБ.

 

Той е убеден, че е напълно реалистично до три години средната заплата у нас на образованите и квалифицирани хора да бъде 1000 – 1200 лв. В противен случай ще продължи „изтичането“ на 40 – 50 хил. души годишно от трудоспособното население, смята Димитров.

460 лв. става минималната заплата през 2017 г.В държавния бюджет за следващата година най-вероятно ще има повече пари за здравеопазване

 

Президентът на КНСБ посочи, че до края на октомври, когато приключи договарянето с МФ и с частния сектор, двата синдиката – КНСБ и „Подкрепа“, ще направят анализ на постигнатото.

 

„Ако преценим, че постигнатото увеличение на доходите не е достатъчно, сме готови да започнем национална акция след изборите, която да прерасне в протестна демонстрация в София, за да чуят работодатели и политици какво искат от тях хората на труда“, каза Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5389 |02.05.2015 2 май - българинът спира с данъците, работи за джоба си . 8| 6382 |27.03.2015 Българинът планира от януари лятната си почивка . 1| 6046 |05.05.2014 Българинът спестявал по 11 млн. лв. на ден от януари до март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads